< Terug naar vorige pagina

Project

Error-enhancement, een nieuwe methode voor revalidatie van het bovenste lidmaat in een chronische fase na CVA

Het doctoraatsonderzoek bestaat uit een vierjarig project. Het algemene doel van dit project is om kennis te vergaren over het potentieel van error-enhancement robottraining bij patiënten met beperkingen van de bovenste ledematen in de chronische fase na een beroerte. Error-enhancement wordt gekarakteriseerd als onverwachte externe perturbaties die inwerken op het bovenste lidmaat tijdens een reikbeweging. Hierdoor zal het bovenste lidmaat afwijken van zijn reikpatroon en dit zal leiden tot fouten. Als men herhaalde reikbewegingen uitvoert met dezelfde systematische perturbaties, dan verwachten we een afname van de fouten en een verbetering van de bewegingsprestaties. De robot die gebruikt wordt voor de training, de DeXtreme, is een CE-gemarkeerd revalidatie-apparaat dat deze error-enhancement techniek toepast tijdens driedimensionale bewegingen en dat zich bevindt in de BrainsHub faciliteit.

Eerst zal een pilootstudie worden uitgevoerd. De pilootstudie heeft een pre-post interventie-design en rekruteert 20 patiënten in de chronische fase na een beroerte. De error-enhancement training met het DeXtreme-apparaat zal één uur per dag gedurende 5 opeenvolgende dagen worden gegeven en zal bestaan uit het verbeteren van de nauwkeurigheid, het bewegingsbereik, de stabiliteit en de soepelheid. De Dextreme training (2 × 20min.) wordt afgewisseld met conventionele therapie. De conventionele therapie zal zich focussen op actieve ontspanning, a.d.h.v. stretching en (auto-)mobilisatie.  Algoritmes zorgen voor progressie in termen van nauwkeurigheid, bewegingsbereik, stabiliteit en soepelheid, afhankelijk van de prestaties van de patiënt. Vooruitgang in de motorische functie en activiteit van de bovenste ledematen zal worden geëvalueerd aan de hand van een aantal metingen, waaronder klinische en door de patiënt gerapporteerde resultaten, variabelen van error-enhancement en objectieve kwantificering van uni- en bimanuele sensorimotorische functie door gebruik te maken van de KINARM, ook aanwezig in de BrainsHub faciliteit. Deze studie zal dienen als pilootstudie voor een latere gerandomiseerde gecontroleerde studie die wordt uitgevoerd binnen dit vierjarige project.

Voor de gerandomiseerde gecontroleerde studie zullen 60 chronische beroertepatiënten met beperkingen aan de bovenste ledematen willekeurig worden toegewezen (1:1) aan een lage dosis (± 1000 herhalingen) of een hoge dosis (± 2000) deXtreme trainingsprogramma. De inhoud van de therapie is gelijkaardig aan de pilotstudie en voor beide groepen gelijk. Het verschil tussen de groepen ligt dus in de dosis van de therapie, het aantal herhalingen: de groep met de lage dosis oefent eenmaal per week en de groep met de hoge dosis oefent tweemaal, gedurende vijf weken.  Zowel in de lage als in de hoge dosis groep zullen door een geblindeerde onderzoeker de pre- en postmetingen worden afgenomen, op twee tijdstippen: voor de interventie en na het 5-weken deXtreme trainingsprogramma. Dezelfde demografische parameters zullen worden verzameld en uitkomstmaten zullen worden gebruikt als in de pilootstudie.

Datum:14 okt 2021 →  31 dec 2022
Trefwoorden:Stroke, chronic phase, neurorehabilitation, Upper limb rehabilitation, error enhancement
Disciplines:Revalidatie
Project type:PhD project