< Terug naar vorige pagina

Project

Wetenschappelijk gebaseerde oplossingen om de ontwikkeling van ‘hard to cook’ defecten van gewone bonen in een Oegandese context te voorkomen

Gewone droge bonen vormen een belangrijk onderdeel van de het Oegandese dieet, de per capita consumptie in Oeganda is de hoogste in de Oost-Afrikaanse regio zijn. Net als voor de andere ontwikkelingslanden, leveren gewone bonen een belangrijke duurzame bijdrage aan voedsel- en nutriëntenzekerheid, gezondheid en milieu, alsook levensonderhoud voor Oegandezen. Het ‘hard to cook’ (HTC) defect dat ontstaat tijdens het bewaren van droge bonenzaden, beperkt echter de consumptie en aanvaardbaarheid ervan. Naast een langere kooktijd, die nefast kan zijn voor labiele nutriënten, vereist het koken van HTC-bonen een hoog energie- en waterverbruik. Tenzij er in de toekomst minder gevoelige variëteiten worden ontwikkeld, blijft het bewaren van bonen bij een lage relatieve vochtigheid en temperatuur om HTC ontwikkeling te voorkomen in de Oegandese context ter discussie staan. Dit project beoogt daarom bonen afkomstig van Oeganda te karakteriseren in relatie tot hun gevoeligheid voor HTC-ontwikkeling tijdens bewaring. Vervolgens zullen we een wetenschappelijke basis ontwikkelen die toelaat voorgekookte en gedroogde gewone bonen te bereiden die stabiel zijn tijdens opslag. Hierdoor ontstaan gemakkelijk regenereerbare convenience producten die niet gevoelig zijn aan HTC ontwikkeling.

Datum:12 okt 2021 →  Heden
Trefwoorden:Common beans, Characterisation, Hard to cook, Drying, Rehydration, Instant beans, Ageing
Disciplines:Post-harvest technologie van planten, dieren en vissen (inclusief transport en opslag), Voedseltechnologie, Voedselchemie en moleculaire gastronomie, Food sensory sciences
Project type:PhD project