< Terug naar vorige pagina

Project

Sabbatperiode Yves Vanlandewyck: Opbouw en implementatie van de Zweedse Paralympische Academi

De Swedish Paralympic Academy is een consortium van Zweedse universiteiten die zich bezighouden met parasportonderzoek, en fungeert als kennisbasis voor de opname van parasportgerelateerde onderwerpen in bestaande universitaire studieprogramma's en het verstrekken van counseling aan parasportorganisaties. De Swedish Paralympic Academy verenigt nationale parasportwetenschappelijke competentie in een multidisciplinaire, multi-handicap- en multisportbenadering, die de hele carrière van de atleet omvat, van deelname naar actieve levensstijl naar topsport tot pensionering van sport.
De overkoepelende onderzoeksdoelstelling van de Swedish Paralympic Academy is inzicht te krijgen in de impact van verworven en aangeboren stoornissen op de deelname aan vrijetijdsactiviteiten en sport (LTPA&S) gedurende het hele leven.
Om deze overkoepelende doelstelling te bereiken, schetsen we vijf doelstellingen van de Swedish Paralympic Academy, één organisatorische en vier overgangsfase-specifieke onderzoeksdoelstellingen.
Organisatorische doelstelling: de Zweedse Paralympische Academie ontwikkelen en consolideren als een driehoekige onderzoeks-, onderwijs- en dienstverleningsstructuur die de werelden van de academische wereld, parasport en Business verenigt. Onderzoeksdoelstelling 1 (Participatie): Bepalen van de langetermijnimpact van het inschakelen van Healthy Movement Consultants in revalidatie en reguliere/speciale scholen op de overgang van jongeren met een beperking naar LTPA&S.
Onderzoeksdoelstelling 2 (Actieve levensstijl): Beoordelen van de relatieve sterkte van het verband tussen geldige metingen van beperkingen en sportspecifieke metingen van prestatiedeterminanten om de
maatstaven voor bijzondere waardevermindering die een significant en onafhankelijk deel uitmaken van de variantie in prestaties.
Onderzoeksdoel 3 (Elite Sport): Vaste onderzoekslijnen aanleggen, de prestaties optimaliseren en de fysieke en mentale gezondheid van paralympische atleten waarborgen.
Onderzoeksdoelstelling 4 (Pensioen uit de sport): Overgangsstrategieën identificeren bij actieve pensionering van de paralympische sport.

Datum:1 dec 2021 →  31 mei 2022
Trefwoorden:performance and health in paralympic athletes adapted physical activity
Disciplines:Sportwetenschappen, Revalidatie