< Terug naar vorige pagina

Project

Electronen en X-stralen microscopie gemeenschap voor structurele en chemische beeldvormingstechnieken voor geomaterialen. (EXCITE)

Inzicht in aardse materialen is van cruciaal belang voor de totstandbrenging van een duurzame, koolstofneutrale samenleving, omdat zij een rol spelen in tal van vitale processen. Aardse materialen bepalen de haalbaarheid van energieopslag in de ondergrond, de winning van geothermische energie en zijn een bron van kritische elementen voor toekomstbestendige batterijtechnologieën. Verstoringen van geologische systemen kunnen echter ook leiden tot gevaren, zoals door de mens veroorzaakte aardbevingen. Als we de huidige, dringende wetenschappelijke vragen willen aanpakken die verband houden met duurzame ontwikkeling voor een circulaire economie, is er dringend behoefte aan het beschikbaar maken van multi-schaal, multi-dimensionale karakteriseringen van aardse materialen beschikbaar te maken voor een breed spectrum van aardwetenschappelijke disciplines. Naast de maatschappelijk relevante onderwerpen bepalen de eigenschappen van aardse materialen hoe de aarde op het meest fundamentele niveau werkt. Om deze uitdaging te overwinnen, bundelen 15 Europese faciliteiten voor elektronen- en X-stralen microscopie hun krachten in de EXCITE (Electron en X-stralen microscopiegemeenschap voor structurele en chemische beeldvormingstechnieken voor aardse materialen). Het collectieve doel van de EXCITE-startgemeenschap is de toegang tot hoogwaardige microscopie-installaties mogelijk te maken en de kennis en ervaring van de verschillende instellingen te bundelen. Op die manier zal EXCITE door de gemeenschap aangestuurde technologische ontwikkelingen die de huidige toepassing van geavanceerde microscopie voor onderzoek naar geomaterialen zullen versterken en uitbreiden. De EXCITE-strategie bestaat er met name in gezamenlijke onderzoekprogramma's te integreren met netwerk-, opleidings- en transnationale toegangsactiviteiten, om zowel de academische wereld als het bedrijfsleven in staat te stellen cruciale vraagstukken op het gebied van geologische materiaalkunde en technologie. Als zodanig bouwt EXCITE aan een gemeenschap van hooggekwalificeerde aardwetenschappers, ontwikkelt het correlatieve beeldvormingstechnologieën en biedt het toegang tot faciliteiten van wereldklasse aan nieuwe en niet-deskundige gebruikers die vaak worden gehinderd om zich bezig te houden met probleemoplossende microscopie van aardmaterialen.

 

Datum:1 mei 2021 →  Heden
Trefwoorden:electronen microscopie, x-stralenmicroscopie, Beeldvorming
Disciplines:Exogeologie, Mineralogie en kristallografie, Andere aardwetenschappen niet elders geclassificeerd, Geo(micro)biologie, Biogeochemie