< Terug naar vorige pagina

Project

Het begrijpen en verbeteren van bubbelkarakteristieken in niet- en laagalcoholische bieren.

Terwijl in 2017 nog maar 8,3% van alle Belgen vaak tot heel vaak alcoholvrij bier dronk, is dit aantal in 2019 gestegen tot 30,1%. Deze ontwikkeling is niet alleen toe te schrijven aan een toegenomen interesse van consumenten, maar ook aan recente kwaliteitsverbeteringen op het gebied van alcoholvrije en alcoholarme bieren (NABLAB's). Het marktsegment van NABLAB's in België is echter kleiner dan het Europese gemiddelde. Mogelijk zijn de hoge kwaliteitseisen van Belgen wat betreft uiterlijk en biertextuur een van de redenen. Een belangrijke conclusie van mijn masterproef was dat er minder bubbels werden gevormd in alcoholvrije bieren dan in hun alcoholische tegenhangers, ondanks een vergelijkbaar CO2-gehalte. Daarom richt dit project zich op het begrijpen en verbeteren van bubbeleigenschappen in NABLAB's. Daartoe zullen de chemische en fysische eigenschappen van commerciële bieren worden gekoppeld aan hun bruisen, schuimeigenschappen en mondgevoel. Vervolgens wordt de impact van bier- en gassamenstelling op de bubbelfrequentie, bubbelgrootte en schuimeigenschappen onderzocht en worden hun onderliggende mechanismen ontrafeld. In een laatste werkpakket zullen innovatieve strategieën om de bubbeleigenschappen van NABLAB's te sturen worden ontwikkeld en eveneens sensorisch gevalideerd. Dit project ondersteunt op korte termijn de brouwerijsector in de transitie naar gezonde en kwalitatief hoogwaardige producten met een clean label.

Datum:6 okt 2021 →  Heden
Trefwoorden:Non-alcoholic and low-alcoholic beer, Bubble characteristics, Foam properties
Disciplines:Oppervlakte- en interfacechemie, Food sensory sciences, Vloeistofmechanica en -dynamica, Voedselfysica, Levensmiddelenchemie
Project type:PhD project