< Terug naar vorige pagina

Onderzoeker

Joachim Mariën

  • Onderzoeksexpertise  (University of Antwerp):Het fundamentele deel van mijn onderzoek is erop gericht te begrijpen onder welke omstandigheden de overdracht van pathogenen meer of minder efficiënt is in populaties van wilde dieren. Voor de meeste zoönotische pathogenen blijft deze informatie grotendeels onbekend door de afwezigheid van relevante veldgegevens om deze theorieën te testen. Voor dit doel richt ik me op knaagdiergemeenschappen omdat deze zoogdieren in grote aantallen verzameld kunnen worden, gemakkelijk gemanipuleerd kunnen worden in experimenten en een groot aantal zoönotische reservoirs vertegenwoordigen in vergelijking met andere zoogdieren. Het onderzoek omvat veldexperimenten, laboratoriumwerk (serologie, PCR, Sanger of metagenomische MinION-sequencing) en het ontwikkelen van statistische modellen om hypotheses te testen. Ik voer dit werk voornamelijk uit in samenwerking met de Sokoine University of Agriculture in Tanzania. Het toegepaste deel van mijn onderzoek richt zich op de bestrijding van door knaagdieren en vectoren overgedragen ziekten. In die context heb ik onderzocht hoe het Lassavirus kan worden bestreden in knaagdierpopulaties in Guinee en hoe effectief langwerkende insectennetten zijn voor de bestrijding van malaria in Burundi en DRC. Ik onderzocht ook de verspreiding van het Monkeypox- en Chikungunya-virus in de DRC en SARS-COV-2 in België. Momenteel coördineer ik een internationaal project waarin we onderzoeken hoe antropogene veranderingen de biodiversiteit en de opkomst van infectieziekten in Afrika beïnvloeden. Voor dit project werk ik voornamelijk samen met de Universiteit van Kisangani in DRC.
  • Disciplines  (University of Antwerp):Dierkundige biologie, Bio-informatica en computationele biologie, Ecologie, Evolutiebiologie, Algemene biologie, Genetica, Microbiologie, Moleculaire en celbiologie, Plantenbiologie, Systeembiologie, Andere biologische wetenschappen, Andere natuurwetenschappen
  • Onderzoekstechnieken  (University of Antwerp):wiskundige modellering modellering van ecologische niches veldwerk in Afrika laboratoriumwerk (PCR, serologie, sequentiebepaling van pathogenen)