< Terug naar vorige pagina

Project

Bevordering van het koken door het textureren van oppervlakken

Het ontwerp van efficiënte koel-verwarmingsapparaten is een cruciale taak in verschillende toepassingen, zoals micro-elektronica en ruimtevaarttechniek. De efficiëntie van deze koelverwarmingssystemen heeft invloed op ons milieu en het energieverbruik van apparaten die we in ons dagelijks leven gebruiken. Hoewel er al tientallen jaren nieuwe koeltechnologieën zijn ontwikkeld, gaat het gebruik van apparaten met een hoge vermogensdichtheid en toekomstige miniaturisatie van mechanische en elektronische componenten nog steeds gepaard met een gebrek aan efficiënte warmtedissipatiemethoden, wat leidt tot een enorm technologisch knelpunt. Daarom is inzicht in de transportverschijnselen die betrokken zijn bij warmteoverdracht en hun verbetering nodig om verdere technologische stappen richting miniaturisatie mogelijk te maken. In dit kader zullen twee KU Leuven-teams (HMT en MaPS) en één team van de Universiteit van Ljubljana (FME) met complementaire expertise en kennis samenwerken om de fundamentele afhankelijkheid van eigenschappen van kokende warmteoverdracht op micro- en nanotexturen te onderzoeken. Door onderzoek op macro-, micro- en nanoschaal met elkaar te koppelen, willen we nieuwe fundamenten leggen voor de ontwikkeling van gestructureerde oppervlakken die speciaal zijn ontworpen om de warmteoverdracht door koken te verbeteren, terwijl de oppervlaktetemperaturen en oppervlaktetemperatuurverdelingen binnen een nauwkeurig gedefinieerd en smal bereik worden gehouden.

Datum:1 jan 2022 →  Heden
Trefwoorden:nanofluids, Pool boiling heat transfer enhancement, Manufacturing of micro/nanoscale textures, Non-intrusive measurement techniques for heat transfer and fluid mechanics
Disciplines:Vloeistofmechanica en -dynamica, Nanofabricage en nanoproductie, Microfabricage en -productie, Warmteoverdracht, Thermische energie