< Terug naar vorige pagina

Project

De lange termijn impact van de COVID-19 schoolsluitingen.

Om de verspreiding van COVID-19 te verminderen, zijn er wereldwijd schoolsluitingen van ongekende omvang en duur. Dit onderzoek concentreert zich op Vlaanderen, waar de eerste analyses wijzen op significante leerverliezen bij alle geteste vakken en een toename van ongelijkheid zowel binnen als tussen scholen. Dit onderzoek analyseert de lange termijn impact van schoolsluitingen en de impact van bestuursstructuren en initiatieven die mogelijk de leerverliezen verminderen. Door gebruik te maken van unieke administratieve gegevens en door nieuwe gegevens te verzamelen via een gerandomiseerd experiment, beantwoordt het vier onderling gerelateerde onderzoeksvragen: 
(1) Hoe veerkrachtig zijn studenten? Zien we nog steeds leerverliezen aan het einde van het basisonderwijs een tot vier jaar na de sluiting van de school, en welke leerlingen bouwden leerwinsten op door de schoolsluitingen? 
(2) Leidt het sluiten van scholen tot meer afstroom naar 'lagere' studierichtingen, zittenblijven, en vroegtijdig schoolverlaten? 
(3) Hebben management- en organisatorische praktijken in scholen een invloed op de waargenomen leerverliezen? 
(4) Zijn gedragseconomische inzichten effectief om (kansarme) studenten aan te zetten tot remediëringsinitiatieven? Verschilt het effect van remediëringsinitiatieven naargelang de persoonlijkheidskenmerken van leerlingen? Naast academische bijdragen aan de onderwijs-economische literatuur zal dit onderzoek bijdragen aan het beleidsdebat rond onderwijskwaliteit.

Datum:1 jan 2022 →  Heden
Trefwoorden:COVID-19, learning losses, school closures, Flanders
Disciplines:Publieke economie, Gezondheids-, onderwijs en welvaartseconomie