< Terug naar vorige pagina

Project

Het GhenTendon project: monitoring van intratendineuze drukken op een niet-invasieve manier. (GhenTendon)

Dit project heeft als doel het implementeren en valideren van een mogelijks octrooieerbare methode voor het niet-invasief opmeten van intratendineuze drukken. Resultaten van in-vivo testen zullen worden vergeleken met de gouden standaardmethode die naaldinfiltratie in de pees vereist. Een succesvolle validatie biedt meteen een solide basis voor de verdere ontwikkeling van een draagbaar apparaat.

Gebruik makend van een (minimaal) invasieve methode hebben de onderzoekspartners experimenteel aangetoond dat verhoogde intratendineuze drukken belangrijk zijn in het letselmechanisme en het instandhouden van tendinopathieën. De mogelijkheid om intratendineuze drukken niet-invasief op te meten, zou clinici de mogelijkheid bieden om patiënten in een vroegere fase van tendinopathieën te diagnosticeren en het effect van hun voorgestelde therapie te evalueren (apparaat voor diagnose). Bovendien zou het fysiotherapeuten en patiënten tijdens het revalidatieproces helpen door de intratendineuze druk te monitoren en podotherapeuten of ergotherapeuten waardevolle informatie geven over preventieve aanpassingen om tendinopathieën te voorkomen (apparaat voor monitoring).

Datum:15 dec 2021 →  31 mei 2023
Trefwoorden:Tendinopathie, intratendineuze drukken, niet-invasieve meting, mensen, achillespees
Disciplines:Systeembiomechanica en biomechanica van het lichaam, Fotonica, licht en verlichting, Musculo-skeletale systemen, Slimme sensoren