< Terug naar vorige pagina

Project

Optimalisatie van huidkankerscreening in de algemene bevolking: kan een op artificiële intelligentie gebaseerde smartphone-app helpen bij de preselectie van huidletsels voor dringend medisch advies?

Huidkanker is de meest voorkomende kanker en de incidentie zal de komende Jaren blijven stijgen. Vroegtijdige opsporing is belangrijk voor een optimale genezingskans van de patient. Personen met een hoog risico op huidkanker worden dermatologisch opgevolgd. Een aanzienlijk aantal huidkankers ontwikkelt zich echter in de algemene populatie met laag individueel risico per persoon. De vraag is hoe men hier een vroegtijdige opsporing kan bekomen. Systematische huidkanker screening in de bevolking is niet kosten-effectief. Voortgaand op eerder onderzoek starten we een triage raadpleging voor personen met 1 à 2 zorgwekkende letsels: veranderende moedervlek, opvallende moedervlek, nieuwe moedervlek bij volwassene, niet-genezend letsel, letsel na advies van een arts. In deze setting werden 13% huidkankers gedetecteerd waaronder 4% melanomen. Dit is minstens 6 tot 8 maal hoger dan in conventionele screeningprogramma's voor huidkanker. De reden is dat er hier een voorselectie wordt gedaan van verdachte letsels. Deze letsel-gerichte screening kan een manier zijn om huidkankerscreening in de algemene bevolking (meer) kosteneffectief te maken. In deze studie zullen we onderzoeken of een app (Skinvision) kan helpen bij selectie van letsels voor dringend medisch advies. Hoewel deze app een CE markering heeft is en reeds wordt gepromoot voor het brede publiek, is de klinische waarde in de dagelijkse praktijk onvoldoende onderzocht en is er nood aan onafhankelijk onderzoek.

Datum:1 jan 2022 →  31 dec 2023
Trefwoorden:skin cancer screening - early detection of skin cancer, artificial intelligence and clinical validation, health apps - medical device, computer aided detection, radiation risk, texture analysis and radiomics
Disciplines:Kankerdiagnose, Kankerpreventie, Dermatologie, Preventieve geneeskunde