< Terug naar vorige pagina

Project

UZA-Aanpak van multimorbiditeit bij bejaarden met atriale fibrillatie door interdisciplinaire, op maat gemaakte, patient-gecentreerde zorgpaden (EHRA PATHS).

Optimalisatie van het beleid bij atriumfibrilleren (AF) is noodzakelijk. De AF-prevalentie is 7,8% boven de leeftijd van 65 jaar en zal verder toenemen naarmate de bevolking ouder wordt en predisponerende factoren vaker voorkomen. Multimorbiditeit (93,5%) en polyfarmacie (76,5%) komen zeer vaak voor bij deze patiënten. Het gemiddelde aantal comorbiditeiten is 5,0 bij personen 65 jaar. Er is een grote behoefte om het management van AF-patiënten - en niet alleen de aritmie - te optimaliseren om de last voor patiënten, de samenleving, het gezondheidszorgsysteem en de economie te verminderen. Het doel van het EHRA-PATHS-project is het creëren van goed onderbouwde, innovatieve systematische zorgpaden om multimorbiditeit bij oudere AF-patiënten aan te pakken. We veronderstellen dat een dergelijk goed gestructureerd, interdisciplinair en op de patiënt afgestemd zorgprogramma haalbaar is in alle zorgstelsels in Europa en effectief is om de resultaten te optimaliseren.
Datum:1 apr 2021 →  Heden
Trefwoorden:SLAAPSTOORNISSEN, COPD, SLAAPAPNEU
Disciplines:Cardiologie, Algemene diagnostiek, Slaapgeneeskunde, Respiratoire geneeskunde, Respiratoire geneeskunde niet elders geclassificeerd