< Terug naar vorige pagina

Project

Automatisch sorteren van gemengde schroot (AUSOM)

Objectief
Het AUSOM-project heeft tot doel een automatische sorteertechnologie voor metaallegeringen op basis van laser-geïnduceerde afbraakspectroscopie (LIBS) op de markt te brengen. Het zal een secundaire grondstofvoorziening van hogere kwaliteit op de Europese markt brengen en voldoen aan de geïdentificeerde behoeften van een robuust en kosteneffectief ontwerp dat kan worden opgenomen in de bestaande sorteerlogistiek en in staat is om zowel staal als aluminium en andere metalen te sorteren.

De oplossing (technologie)
Het project heeft tot doel een robuuste, kosteneffectieve sorteertechniek op de markt te brengen op basis van laser-geïnduceerde afbraakspectroscopie (LIBS) voor het sorteren van versnipperd metaalschroot. LIBS is vandaag de enige bestaande techniek die de mogelijkheid heeft om ook de lichtere legeringselementen zoals b.v. Si, Al en Mg te identificeren. Een sorteersysteem op basis van LIBS heeft daarom de mogelijkheid om b.v. de aluminiumfracties Zorba en MLC (gemengd laag koper) en ook andere metalen zoals staallegeringen te sorteren. MLC alleen al heeft naar schatting een verhoogde waarde van € 860 per ton wanneer gesorteerd en er vinden in Europa enkele honderdduizenden tonnen MLC-afval per jaar plaats.
Hoewel er al commerciële LIBS-sensoren bestaan, is er behoefte aan een meer kosteneffectieve en robuuste oplossing die een hogere schrootdoorvoer, vuile materialen en een verscheidenheid aan metalen zoals staallegeringen aankan. Een prototype voor een dergelijk systeem is ontwikkeld door Swerim en RISE Acreo en getest bij verschillende sorteerfaciliteiten voor schroot. Het AUSOM-project is nu gericht op het verder ontwikkelen van dit prototype om te werken onder de omstandigheden die nodig zijn voor schrootsorteerapparatuur, zoals de op XRF gebaseerde oplossingen die door Redwave zijn ontwikkeld. Het doel is om een schaalbaar systeem te hebben om te voldoen aan zowel de behoeften van kleinere als grotere recyclingfaciliteiten.

Datum:1 jan 2020 →  31 dec 2022
Trefwoorden:automatic sorting technology, metal alloys, laser-induced breakdown spectroscopy (LIBS)
Disciplines:Metalen en legeringsmaterialen, Metaalrecycling en -valorisatie