< Terug naar vorige pagina

Project

Medical diagnostics goes micro and smart (Medical diagnostics goes micro and smart)

Medical diagnostics goes micro and smart (Micro- en slimme automatisatietechnologieën voor de ontwikkeling van point-of-care diagnostica- en testapparatuur)

Het project richt zich op Vlaamse bedrijven die diagnostische point-of-care testapparatuur wensen te ontwikkelen met behulp van microproductietechnieken en slimme automatisatietechnologie. Het betreft bedrijven uit de biomedische sector, de spuitgietsector en de mechatronica sector.

De beoogde “point-of-care diagnostic tests” combineren een kunststof micro-fluidische chip met een draagbaar uitleesapparaat. Microproductietechnologie (bv. spuitgieten) en automatisatie laten toe om dergelijke tests betaalbaar aan te bieden op grote schaal. Daarnaast zorgen de microvolumes in de tests ervoor dat de vereiste hoeveelheid reagentia beperkt is, dat het testproces aanzienlijk versneld kan worden (bv. door sneller opwarmen of afkoelen) en dat het proces accuraat beheersbaar is. Hierdoor kan de nood aan dure en/of trage multipurpose infrastructuur in labo’s of aan hoogopgeleiden vermeden worden.

De projectactiviteiten zijn gericht op snelle kennisoverdracht en toepassing ervan. De resultaten omvatten:

·         Een analyse van de use cases vanuit de begeleidingsgroep. De uitdagingen en eisen van deze use cases sturen kennisopbouw, demonstratoren en kennisoverdracht in het project aan.

·         Een overzicht op de stand der technologie in microproductie en slimme automatisatie voor de diverse aspecten van diagnose: monsterafname en voorbereiding, monsteranalyse, integratie van sensoren in micro-devices, enz., waarvan de meest relevante gedemonstreerd worden in kleine demo opstellingen. 

·         De ontwikkeling van een end-to-end demonstrator (van afname tot diagnose) gebaseerd op de gemeenschappelijke uitdagingen:

o   Micro-productietechnologie (micro-fluidische chip) voor eenvoudige monstercollectie, menging met reagentia, reactie en analyse. Validatie met traditionele analyseapparatuur.

o   Draagbare point-of-care testapparatuur voor het lokaal uitlezen, screenen en analyseren van het testresultaat.

o   Het verkennen van de grenzen van slimme systemen voor:

§  het inbouwen van sensoren en intelligentie in het geminiaturiseerd apparaat of het uitleessysteem voor analyse of conditionering,

§  het verbeteren van de screening en diagnose met behulp van eenvoudig inzetbare “machine learning” en “sensor fusion”.

·         Inzicht in het ontwikkelingsproces voor het opstarten met deze technologie: de typische stappen, kosten, tijdslijn, afhankelijkheden, het aansturen van technologieaanbieders, …

·         Kennisoverdracht via workshops, publicaties, trainingsmodules, … die inzicht verschaffen in het potentieel en de uitdagingen van deze technologieën voor uw toepassing.

Datum:1 jan 2022 →  Heden
Trefwoorden:in-vitrodiagnostiek, microfluïdica, microproductie, smart product, productontwikkeling, medische apparaten, diagnostische tests, Methodologie, Spuitgieten, miniaturisatie, mechatronica
Disciplines:Microfabricage en -productie, Algemene diagnostiek, Microfluïdica / flow chemie, Biomedische instrumentatie, Biosensoren, Slimme sensoren
Project type:Dienstverleningsproject