< Terug naar vorige pagina

Project

Tussen Europese waarden, contestatie en overleven: veranderend recht en politiek van een geopolitieke Europese Unie (CHANGE)

Het onderhavige project “Tussen Europese waarden, contestatie en overleven: veranderend recht en politiek van een geopolitieke Europese Unie” onderzoekt de relatie tussen de toenemende geostrategische en geopolitieke oriëntatie van de Europese Unie (EU of Unie) enerzijds, en de implicaties daarvan voor het recht en het beleid in het kader van het meerlagige bestuur van de EU anderzijds. Het project vertrekt van de veronderstelling dat een evolutie naar een meer geostrategisch en geopolitiek georiënteerde EU de capaciteit van de Unie versterkt om haar eigen belangen te verdedigen. Echter, als een Unie gegrondvest op fundamentele waarden ziet de EU zich geplaatst voor de uitdaging om haar belangen te behartigen met eerbied voor haar fundamentele waarden, en dit in een context van toenemende interne en externe contestatie, en dreiging van desintegratie (“overleven”). Met dit oogmerk onderzoekt en verklaart het project de effecten van een meer geostrategische en geopolitieke EU op het recht en de politiek van de Unie in drie specifieke onderzoekscomponenten (“Waarden”, “Instellingen” en “Beleid”) die samen een geïntegreerd en interdisciplinair perspectief bieden op meerlagig bestuur.

Datum:1 nov 2021 →  Heden
Trefwoorden:European integration, EU institutions, EU policies, EU in the world, European and international law
Disciplines:Politiek van de Europese Unie, Instellingen en regimes, Europees recht, Mensenrechtenwetgeving, Internationaal recht