< Terug naar vorige pagina

Project

Depressie, existentiële thema's en clientgerichte psychotherapie

The existential layer of depression disorder: quantitative and qualitative investigation in student, clinical an therapist samples

Summary - Dutch version

Mijn ervaringen als psychotherapeute brachten mij tot de vraag of er een wetenschappelijke basis is voor de idee dat ontvankelijk zijn voor existentiële vragen als therapeut, helpend is voor de cliënt. Hiernaast was ik nieuwsgierig naar welk effect het afwezig blijven van deze thema’s in therapie zou hebben. Deze reflecties werden gebundeld in de onderzoeksvraag voor dit doctoraatsproject. Dit doctoraat onderzoekt hoe mensen omgaan met existentiële gegevenheden en hoe deze manier van omgaan zich verhoudt tot depressie. Binnen een humanistisch-existentieel kader wordt de angst die mensen vertonen in confrontatie met existentiële vragen en in welke mate zij zingeving ervaren, onderzocht. Verder wordt onderzocht welke rol het vermogen om contact te maken met de lichamelijk gevoelde ervaring hierin speelt.

De eerste studie  is een cross- sectionele pilootstudie die het verband tussen de manier waarop mensen omgaan met existentiële gegevenheden (Existential Concerns Questionnaire, ECQ), de mate waarin ze betekenis ervaren (Meaning in Life Measurement, MiLM), het vermogen om contact te maken met hun lichamelijk gevoelde ervaring (Focusing Manner Scale) en hun depressie level (Person Health Questionnaire 9, PHQ-9) onderzoekt bij 77 postgraduaat studenten. Existentiële Angst blijkt het verband tussen zingeving en depressie volledig te mediëren.

De tweede studie is eveneens cross-sectioneel en onderzoekt dezelfde variabelen als studie 1 in een internationale steekproef (N=3262) van studenten. Het doel van deze studie is om de fit te meten van een theoretisch model over de paden tussen de laatstgenoemde variabelen. De gegevens worden nu geanalyseerd.

De derde studie is kwalitatief en beoogt de impact van depressie op de ervaring en interventies van therapeuten (N=26) in de diepte te onderzoeken met methode voor Consensueel Kwalitatief Onderzoek (CQR). Hun reflecties na het bekijken van een video van een therapiefragment worden bestudeerd. Een substantieel deel van de therapeuten rapporteerde de negatieve ervaring van beklemming en zag een aanwezige houding als therapeut belangrijk.

De vierde studie is longitudinaal en mixed method. Therapeut-cliënt dyades (N = 200) worden gevolgd: op vier momenten in de therapie wordt nagegaan hoe zij omgaan met existentiële vragen, hun existentiële angst (ECQ) te meten. Daarnaast zal het depressieniveau van cliënten (PHQ-9) en de existentiële empathie van therapeuten (EEQ; Existential Empathy Questionnaire) worden gemeten. Het kwalitatieve luik bestudeert de manier waarop cliënten (N=10) en therapeuten (N=10) existentiële thema's in het therapieproces hebben ervaren a.h.v. interviews.

Datum:1 okt 2018 →  Heden
Trefwoorden:Depression, Existential, Psychotherapy
Disciplines:Biologische en fysiologische psychologie, Algemene psychologie
Project type:PhD project