< Terug naar vorige pagina

Project

Onderzoek naar discriminatie op de huurwoningmarkt in de Limburgse mijngemeenten (VLOV113)

Praktijktesten van prof. dr. Pieter-Paul Verhaeghe hebben aangetoond dat er op de huurwoningmarkt in verschillende Vlaamse centrumsteden wordt gediscrimineerd op basis van onder andere etnische origine en inkomensbron.
De vraag rijst echter in welke mate er ook discriminatie bestaat op de huurwoningmarkt in Limburgse mijngemeenten. Deze gemeenten zijn op veel vlakken erg verschillend van andere Limburgse gemeenten, en zeker van andere Vlaamse (centrum)steden. Uit onderzoek van de onderzoeksgroep Economie en Beleidsmanagement van de universiteit van Hasselt blijkt bijvoorbeeld dat inwoners van mijngemeenten zich minder veilig voelen in vergelijking met andere Limburgse gemeenten, terwijl de criminaliteitscijfers er niet hoger zijn.
Het voorkomen van discriminatie op de private huurwoningmarkt op het grondgebied van de mijngemeenten (Genk, Heusden-Zolder, Maasmechelen, Leopoldsburg, Beringen en HouthalenHelchteren) zal objectief gemeten worden aan de hand van academische praktijktesten op sectorniveau.
Datum:1 dec 2020 →  Heden
Trefwoorden:onderzoek, discriminatie, huurwoningmarkt, Limburg, mijngemeenten
Disciplines:Sociale theorie en sociologische methoden niet elders geclassificeerd