< Terug naar vorige pagina

Project

Cornet CyberSecurity 4.0 (Cornet CyberSecurity 4.0)

CyberSecurity4.0 wil KMOs in staat stellen om hun productiesystemen en Industrie 4.0-toepassingen gepast te beveiligen. Het project ontwikkelt specifiek voor de Industrie 4.0 context een laagdrempelig en KMO-gericht cybersecurity raamwerk, technieken en tools (met bewezen ROI), richtlijnen en een demonstrator en leeromgeving. Het project focust op de meest kwetsbare en minst geadresseerde domeinen van cyberbeveiliging voor Industrie 4.0: OT-technologie (de link met het geconnecteerd productiesysteem), de gegevensuitwisseling en de beveiliging van de toeleveringsketen. Het raamwerk ondersteunt de verschillende fasen, van bewustwording en beoordeling tot strategie en implementatie. De oplossing kan worden afgestemd op de specifieke situatie van een KMO. Dit precompetitief onderzoek draagt bij tot het strategisch ontwikkelingsplan in Vlaanderen door in te zetten op pragmatische cyberbeveiliging voor productiebedrijven (Impulsprogramma).

Doelstelling van het project:

·        Generieke bedrijfsprofielen, use cases en noden van KMOs voor de beveiliging van geconnecteerde productiesystemen (met focus op OT, beveiliging van de supply chain en gegevensuitwisseling).

·        Drie maturiteitsmodellen voor cyberbeveiliging (basis – standaard - geavanceerd), gekoppeld aan de "Industrie 4.0 Maturity Index", ondersteunen een aanpak op maat van de KMO.

·       Methodologie en tool om de huidige en vereiste cybermaturiteit in te schatten in voor I4.0 toepassingen (cyberbeveiligingsrisico's, kwetsbaarheden), als startpunt voor het initiëren van maatregelen .

·       Eenvoudig inzetbaar raamwerk voor cyberbeveiliging met AI ondersteunde tools, praktische richtlijnen en relevante maatregelen specifiek voor het bedrijfsprofiel, de case en het beoogd maturiteitsniveau.

·       Een demonstratorintegreert alle resultaten in het geconnecteerd productielabo van Sirris en de HOWEST proeftuin. Use-cases illustreren mogelijke aanvalshoeken en hoe de maturiteitsniveaus hiermee omgaan.

·       Een leeromgeving met gamification-benadering en Hands-on workshop “Cybersecurity voor Industrie 4.0” ondersteunen de kennisoverdracht en laten KMO’s toe om te experimenteren.

·       Een interactieve webtool verschaft toegang tot de leeromgeving, de tools en richtlijnen.

Doelgroep: Maakbedrijven, Aanbieders Productietechnologie, Aanbieders Cybersecurity
Resultaten: Het project vergroot (het vertrouwen in) cyberbeveiliging door de risico's drastisch te beperken (door een robuust cyberbeveiligingsraamwerk toe te passen), waardoor de overgang naar Industrie4.0 kan worden versneld en de KMO de bovengenoemde voordelen kan nastreven, een reputatie kan opbouwen en klanten kan winnen.

Naam van de organisator(en): Sirris, Howest. In samenwerking met FIR at RWTH Aachen, IDA FH Aachen.

Datum:1 nov 2021 →  31 okt 2023
Trefwoorden:cyberbeveiliging, Industrie 4.0, connectiviteit, connected manufacturing, onderhoud op afstand, risicobeheer
Disciplines:Computer hardware niet elders geclassificeerd, Input-, output- en data-apparatuur, Andere ingenieurswetenschappen en technologie niet elders geclassificeerd, Procesveiligheid
Project type:Dienstverleningsproject
Resultaten: