< Terug naar vorige pagina

Project

Ontwikkeling van een klinisch beslissingssysteem voor de diagnose van acute afstoting en nierfalen na transplantatie

Na niertransplantatie werden verschillende niet-invasieve biomerkers voorgesteld voor de diagnose van acute afstoting, alsook voorspellende modellen voor transplant falen. De diagnostische en voorspellende waarde van één enkele biomerker zal nooit voldoende zijn om afstoting of transplantverlies accuraat vast te stellen, en dus zijn geïntegreerde benaderingen nodig. Bovendien zijn biomerkers dynamisch en is hun longitudinale evolutie klinisch relevanter dan hun meting op één tijdstip.
Daarom willen we in dit project multivariate gezamenlijke transitiemodellen bouwen, die de longitudinale trajecten van niet-invasieve biomerkers integreren voor de diagnose en voorspelling van afstoting en laattijdig transplant falen. Hoog-dimensionele gezamenlijke modellen zijn statistisch uitdagend en klinisch vernieuwend. Onze voorgestelde modellering zal toelaten de multidimensionale klinische datastromen te operationaliseren in bruikbare, voorspellende algoritmen, die een paradigmaverschuiving zullen inluiden naar meer data-gedreven, gepersonaliseerde niertransplantatiegeneeskunde. De modellen worden gebouwd op Europese data en gevalideerd op register data uit de VS. 
Het postdoctorale project zal bijdragen aan de algemene ambitie om evidence-based, klinische beslissingsondersteunende systemen te implementeren bij de opvolging van getransplanteerde patiënten. Bovendien verwachten we dat de concepten van gezamenlijke transitiemodellering ook bruikbaar zijn voor andere ziekteprocessen.

Datum:1 okt 2022 →  Heden
Trefwoorden:Biomarkers, Biostatistics, Kidney transplantation
Disciplines:Statistiek, Niertransplantatie, Epidemiologie