< Terug naar vorige pagina

Project

Evaluatie van p53 aggregatie als een drug target in de oncologie

Dit projectvoorstel bevat 4 grote onderzoeksthema's:

- Incidentie:

Gebruik makend van immuunfluorescentie zullen verschillende tumoren gescreend worden om de incidentie van eiwitaggregatie te bepalen. Op deze manier kan het toepassingspotentieel van aggregatiegerichte geneesmiddelen geƫvalueerd worden. Daarnaast zal er een nieuwe test voor gebruik op een reeds bestaand diagnostische platform ontwikkeld worden. Deze test zal in enkele geselecteerde internationale multicenter studies geƫvalueerd worden.

-Causaliteit:

Ontwikkeling van nieuwe methodes om het verband tussen eiwitaggregatie en verhoogde celproliferatie te versterken. Op deze manier kan aangetoond worden dat eiwitaggregatie een goed therapetisch doelwit is in de oncologie.

-Mechanisme:

In kaart brengen van de fysiologische oorzaken van eiwitaggregatie. Hierbij zal er voornamelijk aan de fysiologische stressfactoren zoals veroudering, chemotherapie en hypoxie aandacht besteed worden. Het mechanisme dat de kankerbevorderende eigenschappen medieert zal eveneens onderzocht worden.

-Therapie:

Evalueren van het therapeutisch potentieel van een aantal nieuwe manieren om eiwitaggregatie tegen te gaan. Deze stap omvat het zoeken naar nieuwe therapeutica aan de hand van zowel virtuele screening als screening gebaseerd op een cellulaire assay.

Datum:1 nov 2014 →  31 okt 2018
Trefwoorden:p53 aggregatie
Disciplines:Morfologische wetenschappen, Oncologie