< Terug naar vorige pagina

Project

Functionele biodiversiteit in sedimenten onderhevig aan verandering: implicaties voor de biogeochemie en voedselwebben in een management context.

Sedimenten spelen een belangrijke rol in het functioneren van de kust mariene milieu, zijn deze processen aanzienlijk beïnvloed door de aanwezigheid en de activiteit van macrobenthische organismen. Tem 6, zeebodem integriteit van de Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRM) stelt dat een goede milieutoestand (GES) is bereikt alleen als "structuur en de functies van de ecosystemen gewaarborgd zijn en bodemecosystemen, in particual, niet onevenredig worden aangetast". Voorlopige resultst uit een lopende (wetenschappelijke) evanluation van de KRMS implementatieproces geven echter aan dat, terwijl het functioneren van ecosystemen expliciet wordt genoemd, veruit het grootste deel van de aandacht tot nu toe besteed aan structurele aspecten van de zeebodem integriteit. Een gebrek aan wetenschappelijke kennis over het functioneren van ecosystemen (ten opzichte van kennis over structurele aspecten) en een gebrek aan operationele indicatoren voor het functioneren van ecosystemen worden geacht te zijn op basis van deze verwaarlozing.
 
 Menselijke activiteiten in het mariene milieu resulteren in verschillende kanten onder druk. Twee van de meest voor de hand liggende druk op de zuidelijke Noordzee sedimenten worden "verharding" en "beboeten". "Harden" voornamelijk het gevolg van de installatie van offshore windmolenparken, waar de stichtingen een harde ondergrond voor een gevarieerde onderwater fauna. Beboeten van sedimenten, aan de andere kant kan worden trawlvisserij, dumping, evenals de invoering van artificiële harde substraten. Beide drukken worden verwacht belangrijke implicaties voor biochemische cycli (b.v. N-cycling) en voedselwebstructuur (bijvoorbeeld secundaire productie)

Datum:15 dec 2015 →  30 jun 2021
Trefwoorden:sedimenten
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Microbiologie, Systeembiologie