< Terug naar vorige pagina

Project

BioBanking van hoge kwaliteit in België: de weg naar ISO 20387 accreditatie (FOD122)

Biobanken leveren goed gekarakteriseerde monsters aan onderzoekers ter ondersteuning van biomedisch onderzoek in alle ontwikkelingsstadia. De Europese infrastructuur voor biobanking BBMRI-ERIC wordt weerspiegeld in het Nationaal Knooppunt BBMRI.be, dat in 2013 werd opgericht bij het Belgisch Kankerregister. In 2018 veranderde het Koninklijk Besluit inzake de biobanken het Belgische biobanklandschap, aangezien al het menselijk lichaamsmateriaal dat voor onderzoek wordt gebruikt, nu moet worden geregistreerd in een officiële Belgische biobank. Vele staande, vaak academische, collecties werden zo opgenomen in bestaande biobanken. Ongeveer op hetzelfde ogenblik,
de ISO 20387 accreditatie, die een kwaliteitskader biedt voor biobanken, werd gelanceerd, maar is momenteel nog niet opgenomen in de portefeuille van de Belgische accreditatieorganisatie BELAC.

De ISO-norm biedt een uitstekende gelegenheid voor de biobankinfrastructuur om de bestaande kwaliteitsbeheerssystemen te harmoniseren en het gebruik ervan uit te breiden tot de bijkomende collecties. Een dergelijk verhoogd kwaliteitsniveau komt ten goede aan de onderzoeksgemeenschap, aangezien stalencollecties van hoge kwaliteit worden weerspiegeld in onderzoek met grote impact. In dit voorstel beoogt BBMRI.be een stapsgewijs kwaliteitsverbeteringsprogramma te ontwikkelen dat bij de individuele biobanken kan worden geïmplementeerd. Tegelijkertijd zal samen met BELAC een accreditatieprogramma worden opgezet, dat uiteindelijk zal leiden tot ISO-accreditatie. Dit zal een impact hebben op de duurzaamheid van de Belgische biobanken binnen het Europese kader.
Datum:15 mrt 2022 →  Heden
Trefwoorden:BioBanking, ISO 20387