< Terug naar vorige pagina

Project

De private veiligheidsindustrie en de Europese Unie: een analyse van lange-termijnontwikkelingen, beleid en regulering voorbij de natiestaat.

De afgelopen decennia namen de rol en omvang van de private veiligheidsindustrie in de Europese Unie sterk toe, wat aantoont dat de veiligheidszorg steeds meer voorbij de natiestaat plaatsvindt. Tot dusver beperkte het criminologisch onderzoek zich in hoofdzaak tot hedendaagse private veiligheidsontwikkelingen in de afzonderlijke EU-lidstaten, en de rol van private militaire ondernemingen binnen het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU. Echter is er amper criminologische aandacht voor de wijze waarop ook de niet-militaire private veiligheidssector en het beleid en de regulering op EU-niveau evolueerden doorheen de tijd, en hoe de private sector een bijdrage is gaan leveren aan de interne Europese veiligheidspolitiek. Door het bestuderen van lange-termijnverschuivingen in de rol van de veiligheidsindustrie binnen dit EU veiligheidsbeleid, levert dit project meer diepgaande theoretische kennis op over transnationale processen van privatisering in het Europese veiligheidslandschap. Hiervoor combineert dit interdisciplinaire onderzoek historisch-criminologische methoden en beleidstheorie die hun analytische waarde reeds hebben bewezen. Door middel van de Multiple Streams Approach worden historische en hedendaagse ontwikkelingen geanalyseerd om te begrijpen wanneer en hoe private veiligheid een thema werd op de EU beleidsagenda. De bevindingen zullen een belangrijke bijdrage leveren aan de criminologie, geschiedenis en politieke wetenschappen.

Datum:1 okt 2022 →  31 aug 2023
Trefwoorden:European Union, Private security, Policy and regulation
Disciplines:Private politie- en veiligheidsdiensten, Openbaar beleid, Historische criminologie, Veiligheid, preventie en politie, Politieke economie