< Terug naar vorige pagina

Project

Productie van niet-alcoholische speciaalbier

In het afgelopen decennium hebben een verhoogd bewustzijn voor gezondheid en welzijn bij consumenten geleid tot een sterke duw in de richting van niet-alcoholische bieren (NABs). Traditionele bierstijlen, zoals pils- en ale-bieren, worden geconfronteerd met een stagnatie of zelfs daling van de verkoopvolumes, vooral in de westerse markten. In schril contrast hiermee is de NAB-consumptie jaarlijks gestegen met 8,28%, waardoor de NAB-markt het enige biersegment is dat een toename van het marktvolume liet zien. Desalniettemin blijft de productie van hoogwaardige NABs een grote uitdaging. Het bereiken van authentieke sensorische eigenschappen van bier, en vooral een gebrek aan negatieve bijsmaken, is zeer problematisch gebleken. Het hoofddoel van dit onderzoeksproject is daarom om oplossingen te bieden aan de huidige uitdagingen die de productie van hoogwaardige, aromatische NABs belemmeren. Hierbij zal de ontwikkeling van nieuwe type gisten centraal staan. Door middel van kruisingen en adaptieve evolutie, zullen gisten met een optimaal fermentatie- en aromaprofiel worden ontwikkeld en getest op pilootschaal voor de productie van NABs. Daarnaast zullen ook nieuwe sequenerings-gebaseerde methodes worden ontwikkeld die toelaten om microbiële contaminaties tijdens de productie van NABs op te sporen, om zo de veiligheid van de producten te waarborgen.

Datum:25 aug 2022 →  Heden
Trefwoorden:beer, yeast, non alcoholic beer
Disciplines:Fermentatie
Project type:PhD project