< Terug naar vorige pagina

Project

Inzicht in migratiemechanismen van nanodeeltjes uit biodegradeerbare nanocomposieten in (post)consumer condities voor de ontwikkeling van duurzame en veilige verpakkingsmaterialen. (R-13244)

Zilver en titania nanodeeltjes kunnen een meerwaarde creëren in plastics dankzij hun antimicrobiële activiteit, bv. als actieve verpakking voor verlenging van de houdbaarheid en behoud van voedselkwaliteit, en zelfs in de strijd tegen het SARS-CoV-2 virus. De publieke bezorgdheid over schadelijke effecten op de mens en het milieu leidt echter tot een conservatieve regelgeving. Het ontbreken van algemene inzichten in de mechanismen waarin nanodeeltjes in specifieke omstandigheden kunnen vrijkomen, verhindert hun bredere toepasbaarheid, zeker in het geval van innovatieve biodegradeerbare verpakkingsmaterialen. Dit project beoogt de vrijstellingsroutes via oplossingsgedrag, diffusie en/of desorptie te onderscheiden met behulp van analytische technieken die nanodeeltjes in spoorhoeveelheden kunnen detecteren (SP-ICP-MS). De onderzoeksstrategie voorziet de aanmaak van enkele polyhydroxyalkanoaat nanocomposiet modelmatrices waarin de invloed van diverse eigenschappen van de nanodeeltjes én de polymeermatrix wordt bestudeerd, en dit zowel voor als na blootstelling aan postconsumer degradatie scenario's zoals weersinvloeden, biodegradatie of mechanische recyclage. De bevindingen zullen sterk bijdragen aan de risicobeoordeling van nanocomposieten in het algemeen, en een antwoord bieden op de vraag of biodegradeerbare nanocomposieten veilig zijn voor gebruik als actief verpakkingsmateriaal, alsook in hun verwachte end-of-life scenario's.
Datum:1 nov 2022 →  Heden
Trefwoorden:biodegradeerbare nanocomposieten, migratiemechanismen van nanodeeltjes, verpakkingsmaterialen
Disciplines:Instrumentele methoden, Milieuveiligheid en gezondheid van nanotechnologie, Engineering van biomaterialen niet elders geclassificeerd, Composieten en hybride materialen niet elders geclassificeerd, Voedselverpakking, -conservering en -veiligheid