< Terug naar vorige pagina

Project

Differentiële scanning calorimetrie (DSC) voor het bestuderen van interacties in complexe voedingssystemen

Voedingsproducten zijn gestructureerde mengsels van lipiden, eiwitten en koolhydraten. Het begrijpen van de complexe interacties tussen deze componenten en hun gedrag tijdens verwerking, opslag en consumptie, is een voorwaarde om voedzamere, duurzamere en lekkere voedingsmiddelen te ontwerpen. In dit kader is differentiële scanning calorimetrie (DSC) een onmisbaar hulpmiddel voor de studie van fasetransities waaronder glastransitie, smelt- en kristallisatie-eigenschappen, eiwitdenaturatie en zetmeelgelatinisatie. Dit project beoogt de aanschaf van een state of the art DSC met autosampler ter vervanging van de huidige verouderde apparatuur. Aangezien DSC een essentieel hulpmiddel is binnen het onderzoek naar voedingsstructuren, zal het nieuwe apparatuur, die een betere resolutie en gevoeligheid vertoont, voortzetting en uitbreiding van de onderzoeksportfolio mogelijk maken in een wereldwijde context van eiwit shift en herformulering naar innovatieve plantaardige voedingsmiddelen.

Datum:15 dec 2022 →  Heden
Trefwoorden:complexe levensmiddelen, fasetransities, differentiële scanning calorimetrie
Disciplines:Voedselfysica, Voedseltechnologie, Voedsel en additieven engineering