< Terug naar vorige pagina

Infrastructuur

The Social Study (TSS)

The Social Study is een online dataverzamelingsinfrastructuur ontwikkeld door alle Belgische universiteiten. Ze werd ontworpen om longitudinaal en interdisciplinair survey-onderzoek in de sociale en gedragswetenschappen te promoten. Het panel bestaat uit ongeveer 4000 personen van 16 jaar en ouder die in particuliere huishoudens in België wonen. In navolging van vergelijkbare online probability panels in Nederland, Duitsland en Frankrijk biedt TSS de onderzoeksgemeenschap nieuwe kansen voor kwalitatief hoogstaand survey-onderzoek in België.

Panelleden worden gerekruteerd op basis van een tweetraps toevalssteekproef geselecteerd uit het Rijksregister. Eerst worden deelgemeenten willekeurig geselecteerd, waarbij het aantal steekproefpunten in verhouding staat tot de bevolkingsomvang, en de grootte van het steekproefpunt afhankelijk is van de verwachte responsgraad. Vervolgens worden uit elk van de geselecteerde gemeenten individuen willekeurig geselecteerd in verhouding tot de bevolkingsomvang. De steekproef is geografisch gestratificeerd, gemeentegrootte, leeftijd en geslacht.

TSS combineert steekproeftrekking op basis van het populatieregister met een rigoureuze rekruteringsstrategie bestaande uit een push-to-web fase en twee face-to-face fases. In Fase 1 ontvangen individuen een brief waarin ze uitgenodigd worden om de rekruteringsvragenlijst online in te vullen. Als men na deze uitnodiging en een herinneringsbrief niet reageert, plant een interviewer een eerste bezoek voor een persoonlijk interview als onderdeel van Fase 2. Na afronding van Fase 1 en 2 worden in de derde en laatste fase moeilijk bereikbare personen herbenaderd. Een gespecialiseerde groep interviewers neemt opnieuw contact op met individuen en probeert hen te overtuigen om deel uit te maken van TSS. Respondenten die deel willen uitmaken van het panel, kunnen deelnemen als online of offline panellid.

Na de initiële rekrutering worden panelleden zes tot tien keer per jaar bevraagd. De dataverzameling verloopt zowel online als op papier, voor de offline panelleden. Voor elke ingevulde vragenlijst ontvangen panelleden een beloning. TSS organiseert jaarlijks twee kernenquêtes om basisinformatie van panelleden te verzamelen (demografie, sociaaleconomische situatie, huishouden, waarden, vrije tijd, politiek gedrag en persoonlijkheidskenmerken). Daarnaast kunnen onderzoekers, tegen betaling, een voorstel indienen om survey- of experimentele data te verzamelen bij het panel. TSS werkt volgens de principes van Open Science: na een embargoperiode worden de zorgvuldig gepseudonimiseerde bestanden toegankelijk voor de voltallige onderzoeksgemeenschap.

Bijkomend biedt TSS de mogelijkheid om de verzamelde onderzoeksgegevens te koppelen aan administratieve gegevens via een gestroomlijnd aanvraagproces. BOPP werkt nauw samen met het Belgische statistiekbureau (Statbel) om koppelbare datapakketten aan te bieden die informatie uit verschillende administratieve bronnen combineren over de volgende onderwerpen: vruchtbaarheid, migratie, relaties, arbeidsmarkt, fiscale en contextuele gegevens. In tegenstelling tot de verzamelde onderzoeksgegevens, is de administratieve data niet vrij toegankelijk maar enkel beschikbaar voor het specifieke onderzoeksproject.

Type: Facility, E-resource
Locatietype: Distributed
Toegankelijkheid: Iedereen
Gebruiksmodaliteiten: <p> contact via wetenschappelijke verantwoordelijke </p>
In gebruik: 1 jan 2022 →  Heden
Disciplines: Andere sociologie en antropologie niet elders geclassificeerd
Trefwoorden: dataverzamelingsinfrastructuur