< Terug naar vorige pagina

Project

Baden aan de grens van het Rijk. Een interculturele studie van Romeinse baden in Noord-Gallië.

De Romeinen waren de eersten die gemeenschappelijke badgewoonten in het noorden van Gallië introduceerden (modern België, Luxemburg en het zuiden van Nederland). Deze hoog technologische en rijkelijk versierde badhuizen waren markeringen van de Romeinse cultuur, gekoppeld aan Romeinse ideeën over gezondheid en het lichaam. Dit project onderzoekt de openbare en particuliere baden in Romeinse stijl in Noord-Gallië om te begrijpen a) de eigenaardigheden van baden in Romeinse stijl in deze regio in vergelijking met de generaal evolutie van baden in het rijk, b) hoe lokale elites Romeins badgedrag aanpasten terwijl het opnieuw contextualiseren van ideeën over het lichaam, de gezondheid en het onderwijs, en c) hoe het noordwesten grensregio werd opgenomen in het Romeinse rijk, niet door bestuur van een netwerk van steden, maar eerder door te vertrouwen op een reeds bestaand netwerk van hubs voor huishoudelijk gebruik die een glans hebben gekregen nieuwe Romeinse glans in de vorm van privébaden.
Dit project behandelt dus breder historiografische of theoretische kwesties, zoals elite zelfontwikkelend, identiteitspolitiek, lange termijn culturele verandering, sociale netwerken en technologische innovatie. Naast het feit dat Roman privébaden zijn ondervertegenwoordigd in de meeste baanbrekende werken, dit onderzoek richt zich ook op a geografische gebied dat te vaak over het hoofd wordt gezien, ondanks zijn enorme onderzoekspotentieel. De methodologie is bijzonder innovatief, omdat de baden worden bestudeerd in hun natuurlijke en culturele omgeving via GIS, op lokale, regionale en mondiale schaal.

Datum:1 okt 2018 →  30 sep 2022
Trefwoorden:Romeinse baden
Disciplines:Andere geschiedenis en archeologie, Kunststudies en -wetenschappen, Studie van de regio's, Artistiek ontwerp, Curatoriële en aanverwante studies, Erfgoed, Theater en voorstelling, Geschiedenis, Audiovisuele kunst en digitale media, Muziek, Visuele kunsten, Andere kunsten, Productontwikkeling