< Terug naar vorige pagina

Project

Beoordeling van historische houten dakconstructies in het 19e en het begin van de 20e eeuw in België (IWT704)

Een beter begrip in de geschiedenis van de bouw verbetert het behoud van het gebouwde erfgoed. Toch is kennis over de houten dakramen uit de 19e en de vroege 20e eeuw in België afwezig, wat de huidige beoordelingen en interventies uiterst moeilijk maakt voor de professionals in de bouwsector (architecten, ingenieurs, openbare autoriteiten, enz.).

Daarom wil dit doctoraatsonderzoek de ontwikkelingen in houten dakframes documenteren in de tot nu toe onbehandelde tijdsperiode van de 19e eeuw, in het onontgonnen geografische gebied van Vlaanderen en Brussel. Bovendien begint het onderzoek vanuit een nieuw perspectief, omdat het de invloed onderzoekt van het nieuwe technische bouwijzer op de praktijk van het bouwen van hout. Ten slotte zal een praktische en handige richtlijn worden verstrekt voor de professionals die worden geconfronteerd met de beoordeling van dergelijke constructies.

Daartoe is het project verdeeld in drie hoofdfasen. Het eerste deel bestaat uit een grondige studie en herinterpretatie van de overvloedige hedendaagse literatuur, om inzicht te krijgen in de historische kennis van het houtmateriaal en de structurele toepassingen ervan in het licht van de vele wetenschappelijke doorbraken die kenmerkend zijn voor de bestudeerde periode. In een tweede fase zal deze theoretische kennis worden geconfronteerd met een selectie van bestaande Belgische case-studies. Als zodanig zullen onderzoeken ter plaatse aanvullende informatie verschaffen over de daadwerkelijk toegepaste materialen en bouwtechnieken. In de laatste fase zullen de bevindingen van deze studie worden geïntegreerd in de praktijk van vandaag onder de vorm van een concrete tool voor professionals. Deze tool zal, uit een snelle visuele inspectie, een nieuwe reeks innovatieve criteria geven die de efficiëntie van de standaardprocedures (d.w.z. Eurocode 5) zullen verbeteren wanneer ze op historische houtconstructies moeten worden toegepast.

Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met internationale onderzoekers en bouwprofessionals op het gebied van bouwgeschiedenis, renovatie en restauratiepraktijken, die bijdragen aan een beter begrip van het gebouwde erfgoed voor zijn landmeten, beoordeling, onderhoud, restauratie en upgrading.
Datum:1 jan 2015  →  31 dec 2018
Trefwoorden:Social Highrise, Truss Design, Design methods, Theory of architecture, Architecture, Social housing, Social highrise, Design education, Tensile structures, Education, Renovation, Harmonic Progression, Engineering, Formfinding, Building technology, renovation, Fire engineering
Disciplines:Bouwmaterialen