< Terug naar vorige pagina

Project

Boodschappers in de microbiota-darm-brein communicatie: de effecten van korte-keten vetzuren op stress gevoeligheid

De korte keten vetzuren (KKVZ) azijnzuur, propionzuur en boterzuur zijn de belangrijkste bacteriële metabolieten van koolhydraatfermentatie in het colon. Ze zouden breinfuncties beïnvloeden via immunologische, endocriene, vagale en andere humorale paden. Exacte werkingsmechanismen zijn echter nog niet opgehelderd. In een vorige studie hebben we aangetoond dat toediening van een mengsel van KKVZ gedurende 1 week aan gezonde mannen de cortisol respons op psychosociale stress vermindert en hierdoor nuttig kan zijn in de preventie of behandeling van affectieve aandoeningen. Het huidige project bouwt verder op deze veelbelovende resultaten. In een observationele studie willen we nagaan of iemands microbiota samenstelling zijn stressgevoeligheid kan voorspellen. Vervolgens willen we met behulp van innovatieve PET-MR beeldvorming onderzoeken of de effecten van KKVZ op stress gemedieerd worden door epigenetische mechanismen (inhibitie van histone deacetylases). In een tweede studie willen we de impact van systemische inflammatie op stress nagaan om vervolgens te onderzoeken of toediening van KKVZ inflammatie-geïnduceerde stressreactie kan reduceren. Inspelen op de darmmicrobiota en KKVZ productie kan een nieuw doelwit vormen in de behandeling van stress-gerelateerde aandoeningen.

Datum:1 jan 2021 →  Heden
Trefwoorden:SCFA and response to acute stress, microbiota-gut-brain axis
Disciplines:Gastro-enterologie, Nutritionele fysiologie