< Terug naar vorige pagina

Project

Consolidatie en opschaling van sociaal-ecologisch duurzame, toegankelijke en korte voedselketens in de EU.

In de 2020-strategie "van boer tot bord" erkent de Europese Commissie dat het huidige EU-voedselsysteem wordt gekenmerkt door aanzienlijke externe economische, sociale en milieu-effecten. Met name kleinschalige boeren en kmo's ontvangen een zeer beperkt percentage van de gegenereerde waarde, de natuur wordt aangetast en de consument heeft geen toegang tot gezond voedsel. De afgelopen jaren zijn alternatieve, korte en eerlijke voedselketens voorgesteld als oplossing voor de sociale en ecologische zwakheden van het conventionele voedselsysteem. Uit academisch onderzoek is echter gebleken dat deze bedrijfsmodellen et problemen kampen: ze zijn vaak afhankelijk van vrijwilligerswerk; ze kunnen nauwelijks opschalen; ze hebben de neiging om een kleine groep rijke consumenten te bedienen. Innovatief in dit project is dat we academische en niet-academische expertise samenbrengen om n deze knelpunten te overstijgen op zoek naar oplossingen om de totstandkoming van financieel, sociaal en ecologisch veerkrachtige Noord-Noord-voedselketens te ondersteunen. Twee internationaal bekende niet-gouvernementele organisaties die actief zijn op het gebied van eerlijke en ethische handel (Fair Trade Advocacy Office en World Fair Trade European Union) en vier Belgische stakeholders (Flanders' Food, Fairtrade Belgium, The trade for development centre en Belgium Fair Trade Federation) zijn betrokken in dit onderzoek. Hierdoor hebben we een schat aan informatie uit de praktijk. Doelstelling is om in de diepte drie bestaande en complementaire voorbeelden van alternatieve, duurzame en eerlijke Europese voedselketens te analyseren. Door). De ambitie en gewenste outcome van dit onderzoek is om te komen tot vernieuwende inzichten én modellen die begeleiding kunnen bieden aan bestaande en toekomstige korte voedselketens en lokale voedselstarters die hen toe laten zowel op te schalen en tegelijkertijd financieel veerkrachtig als , eerlijk, duurzaam en toegankelijk. Dit project is een verkorte versie van een eerder ingediende project bij de EU met 16 partners dat een goede score kreeg, maar het net niet haalde. Met dit IOF SBO zal tevens de basis gelegd worden om het internationaal netwerk en consortium voor toekomstig onderzoekt consolideren en moeten leiden tot ten minste één voorstel voor een grote Europese subsidie (Horizon Europe. Tevens zal dit project ook in Vlaanderen de basis kunnen leggen voor meer valorisatiegerichte vervolgprojecten in samenwerking met de Vlaamse speerpuntcluster Flanders Food.
Datum:1 jan 2021 →  30 sep 2023
Trefwoorden:ALTERNATIEVE VOEDSELKETENS, EERLIJKE HANDEL
Disciplines:Duurzame ontwikkeling, Landbouwindustrie