< Terug naar vorige pagina

Project

Data-gebaseerde opvolging van herstel na uiergezondheidsproblemen bij melkvee

Uiergezondheidsproblemen zijn nog steeds de meest voorkomende aandoeningen bij melkkoeien. Voor de vroegtijdige detectie van uierontstekingen of mastitis worden, naast melkproductiegegevens, tal van melkkwaliteits- en diergezondheidsparameters automatisch geregistreerd. Echter, de verdere opvolging van de uiergezondheid en –herstel tijdens en na mastitis is nog steeds een uitdaging. De huidige monitoringsalgoritmes falen wegens gebrek aan kennis over de relatie tussen het herstelproces en de opgemeten parameters.

In het Landbouwtraject “Een betere uiergezondheid door monitoren van herstel bij mastitis” bundelen de “Livestock Technology” onderzoeksgroep van KU Leuven, de uiergezondheidsexperts van M-team UGent en het proefbedrijf voor de melkveehouderij “Hooibeekhoeve” hun expertise. Het consortium zal een model ontwikkelen dat op basis van frequent opgemeten melk- en diergegevens, en met kennis over de fysio(patho)logie van mastitis, een objectieve inschatting maken van de huidige uiergezondheid op individueel dierniveau. Naast de voor-de-hand-liggende parameters zullen ook zeer innovatieve sensormetingen geïmplementeerd worden. Het gebruik van multivariate mathematische technieken zal een rode draad vormen doorheen dit onderzoek. Aan het einde van dit 4-jarig project zal praktijkimplementatie van de projectresultaten leiden tot positieve economische gevolgen voor de melkveehouders door minder melkverliezen en een efficiënter gebruik van arbeid en geneesmiddelen, een verhoogd dierenwelzijn en een breder maatschappelijk draagvlak voor duurzame melkveehouderij.

Datum:1 mrt 2018 →  1 mrt 2019
Trefwoorden:data processing, mastitis recovery, dairy cows, bio-statistics
Disciplines:Toegepaste wiskunde, Statistische en numerieke methoden, Dierkundige biologie, Andere landbouwwetenschappen, diergeneeskunde en levensmiddelenwetenschappen, Immunologie, Computerarchitectuur en -netwerken, Distributed computing, Informatiewetenschappen, Informatiesystemen, Programmeertalen, Scientific computing, Theoretische informatica, Visual computing, Andere informatie- en computerwetenschappen, Productie van landbouwdieren, Bio-informatica en computationele biologie, Maatschappelijke gezondheidszorg, Publieke medische diensten, Productie van landbouwgewassen, Landbouw, land- en landbouwbedrijfsbeheer, Andere landbouw, bosbouw, visserij en aanverwante wetenschappen
Project type:PhD project