< Terug naar vorige pagina

Project

De cultuur van het archief in België tussen 1750 en 1914 als exponent van archivalische ontwikkelingen in Europa

Archief hoort tegenwoordig toegankelijk te zijn. Zowel historici die op zoek zijn naar bronnen als burgers die bewijsstukken nodig hebben, maken maar al te graag gebruik van deze toegankelijkheid. Dat was ooit anders. Archiefstukken konden niet altijd vrijelijk geraadpleegd worden. Zij werden achter slot en grendel bewaard. Blijkbaar groeide bij overheden wel de bereidheid om hun geheimen met een groeiende groep van archiefgebruikers te delen. Jammer genoeg zijn de mechanismen, ideeën en praktijken achter deze evolutie nog maar weinig bestudeerd. Vooral onderzoek naar België is echter erg interessant, aangezien archieven in dat land sneller en uitgebreider toegankelijk werden dan elders. Dit maakt het gebrek aan onderzoek naar de Belgische archiefgeschiedenis nog betreurenswaardiger.

Het onderwerp van dit onderzoek is de cultuur van het archief in België tussen 1794 en 1914: het geheel van complexe veranderingen in de organisatie, het gebruik en de beleving van archief. Dit project is ambitieuzer dan eerder onderzoek, aangezien zowel het perspectief van de archivaris als van de archiefgebruiker een plaats zal krijgen. Aangezien internationaal onderzoek de invloed van moderne staatsvorming op het archiefwezen duidelijk maakte, zal de pioniersrol van België niet enkel op zichzelf worden geanalyseerd, maar ook vergeleken worden met ontwikkelingen in de buurlanden. Op die manier sluit dit project aan bij recent Europees onderzoek naar de ontwikkeling van een archiefwetenschap en het belang van archieven in de geschiedschrijving.

Datum:17 sep 2015 →  21 nov 2023
Trefwoorden:Belgium, Archivists, Archives, Nineteenth century
Disciplines:Curatoriële en aanverwante studies, Geschiedenis, Andere geschiedenis en archeologie, Erfgoed, Studie van de regio's
Project type:PhD project