< Terug naar vorige pagina

Project

De duurzaamheidsimpact van vrijwillige duurzaamheidsstandaarden in de voedingssector: Inzichten uit Peru

Vrijwillige duurzaamheidsnormen (VSS) worden steeds meer gebruikt als een marktgebaseerd mechanisme om de duurzaamheid in de wereldwijde voedingshandel te verbeteren. Ondanks de brede verspreiding van VSS, vooral voor tropische producten, is de werkelijke duurzaamheidsimpact ervan een onopgeloste kwestie. Eerdere studies over dit onderwerp zijn casus- en disciplinegebonden en gaan voorbij aan de variabiliteit in VSS en de verschillende duurzaamheidsdimensies. In mijn doctoraat verschaf ik inzichten in de socioeconomisch en ecologische impact van VSS, en in de synergiën en trade-offs tussen deze impacten. Ik focus op Peru, een belangrijke handelspartner voor België, en de globale schaal, op een verscheidenheid aan tropische producten die belangrijk zijn in de Belgische voedselimport, en op een grote set van VSS. Ik maak gebruik van survey- en GIS-data, en geavanceerde state-of-the-art econometrische paneldatamethodes. Mijn onderzoek resulteert in inzichten over de doeltreffendheid van VSS, en laat toe om verbeteringen en best practices te identificeren die zullen worden gecommuniceerd naar consumenten, voedingsbedrijven, donoren en middenveldorganisaties. Met mijn doctoraat wil ik uiteindelijk bijdragen tot een meer duurzame voedselinvoer in België en een meer duurzaam wereldwijd voedselsysteem.

Datum:1 okt 2020 →  Heden
Trefwoorden:Agricultural and Rural Development
Disciplines:Landbouw- en natural resource economie, milieu- en ecologische economie
Project type:PhD project