< Terug naar vorige pagina

Project

De monetarisatie van Sagalassos op de lange termijn. Een studie van de muntproductie, -circulatie en -gebruik vanuit een regionaal perspectief.

Deze doctoraatsstudie focust op de monetaire geschiedenis van de Antieke stad Sagalassos (zuidwest-Turkije) op de lange termijn (tussen de 5e eeuw v. Chr. en de 7e eeuw n. Chr.), en bestudeert de mechanismes van muntproductie, -circulatie en –gebruik vanuit een regionaal perspectief. De studie kadert binnen het ruimere project ‘Comparing regionality and sustainability in Pisidia, Boeotia, Picenum and northwestern Gaul between Iron and Middle Ages (1000 BC-1000 AD)’, dat uitgevoerd wordt binnen de Inter-Universitaire AttractiePolen fase VII (2012-2017), gesponsord door BELSPO. In algemene termen wenst deze studie het traditionele onderscheid tussen een numismatische (met een focus op de voorwerpen) en archeologische (met focus op de opgravingsvondsten- en contexten) benadering te overstijgen. Beide datacategorieën worden bestudeerd en gecombineerd binnen een breder historisch en archeologisch kader met als doel de monetaire geschiedenis van Sagalassos en zijn territorium op lange termijn te reconstrueren, en om periodes van stabiliteit en verandering in geldgebruik en monetarisatie in de nederzetting te definiëren en verklaren.

Om dit doel te bereiken wordt ingegaan op drie grote onderwerpen:

 

1. De productie van stedelijke munten in naam van Sagalassos tijdens de Hellenistische en Romeinse periode. Een chronologische typecatalogus wordt aangelegd van het materiaal opgenomen in de belangrijkste gepubliceerde en niet-gepubliceerde collecties, veilingcatalogi en opgravingsvondsten, die kan dienen als een referentiewerk voor toekomstig onderzoek. Op basis van deze data wordt de muntproductie te Sagalassos geanalyseerd in detail. De verschillende rubrieken behandelen respectievelijk het zilvergeld, de anonieme bronsmunten en de Romeinse provinciale muntslag. Elk deel start met een overzicht van de ontwikkelingen op regionale schaal, dat zal dienen als achtergrond voor verdere interpretaties. Nadien wordt het materiaal van Sagalassos in detail geanalyseerd, met aandacht voor aspecten als productievolume, types & iconografie, chronologie en metrologie & denominaties. Samengevat heeft dit hoofdstuk tot doel een uitgebreide beschrijving en analyse te presenteren van munten geslagen in naam van Sagalassos, en als dusdanig een leemte in de huidige kennis van de muntproductie in de regio te vullen. Daarenboven zijn deze data onmisbaar voor de reconstructie van de functie en het gebruik van het muntgeld te Sagalassos en zijn territorium.

 

2. De studie van de munten gevonden tijdens de opgravings- en surveycampagnes tussen 1990 en 2016. De munten gevonden tijdens de campagnes tussen 1990 en 2004 werden reeds geïdentificeerd en gedeeltelijk gepubliceerd door Prof. Em. Simone Scheers, waarna deze taak werd verdergezet door Prof. Dr. Johan van Heesch en Fran Stroobants voor de muntvondsten sinds de 2005 campagne. Dit deel van de studie brengt dit materiaal samen en geeft een chronologisch overzicht van de beschikbare data aan de hand van grafieken en tabellen. Ten eerste wordt een overzicht gegeven van de geïsoleerde vondsten, zijnde de munten die individueel in de archeologische context terechtkwamen, voor de laat-Perzische en Hellenistische periode, de vroeg en midden-Romeinse periode, en de laat-Romeinse en vroeg-Byzantijnse periode. Ten tweede worden de drie muntconcentraties of zogenaamde schatten die gevonden werden tijdens de opgravingen besproken. Ook deze informatie zal dienen als achtergrond voor de interpretatie van de vondsten met betrekking tot hun gebruik en functie.

 

3. De reconstructie van de evolutie van monetaire transacties en het muntgebruik in Sagalassos en zijn territorium van de late 5e eeuw v. Chr. tot de 7e eeuw n. Chr., op basis van de data gepresenteerd in deel 1 en 2 van de studie. Om dit doel te bereiken worden de numismatische data gecombineerd met archeologisch, historisch-literair en epigrafisch bewijsmateriaal, zowel van de site zelf als vanuit de ruimere regio. Drie grote onderwerpen worden behandeld, elk met hun eigen onderzoeksvragen en methodologie. Een eerste deel gaat in op de mogelijke motieven achter de productie van zilver- en bronsmunten te Sagalassos, en tracht mogelijke linken tussen de evoluties in de muntslag en andere gekende gebeurtenissen te identificeren. De vraag wordt gesteld welke fenomenen mogelijk verantwoordelijk zijn geweest voor het begin van de productie of een toename in de productievolumes tot gevolg hadden in de stad Sagalassos en de ruimere regio. Daarnaast wordt onderzocht hoe de tijdelijke onderbreking en uiteindelijke stopzetting van deze traditie kan worden verklaard. De twee volgende delen van dit hoofdstuk richten zich op twee verschillende niveaus van de monetaire geschiedenis van de stad en zijn territorium, zijnde enerzijds grote betalingen en anderzijds kleine, dagdagelijkse transacties. Er wordt nagegaan in welke contexten dergelijke betalingen mogelijk hebben plaatsgevonden in Sagalassos, hoe deze evolueerden doorheen de tijd, en welke betaalmiddelen mogelijk gebruikt werden voor het uitvoeren van de transacties. Ter conclusie worden de verworven inzichten gecombineerd in een hypothetisch kader van monetarisatie en geldgebruik te Sagalassos en het ruimere territorium op lange termijn.

 

 

Datum:1 okt 2012 →  17 nov 2017
Trefwoorden:Numismatics, Eastern Mediterraean Archaeology, Monetary History
Disciplines:Archeologie, Theorie en methodologie van de archeologie, Andere geschiedenis en archeologie, Geschiedenis, Theorie en methodologie van de historische wetenschappen
Project type:PhD project