< Terug naar vorige pagina

Project

De studie van het welbevinden van kinderen en jongeren in Vlaanderen in relatie tot hun vaardigheden en schools functioneren.

De mogelijke relatie tussen het cognitiek (en creatief) functioneren van kinderen en adolescenten in het algemeen (en hoogbegaafde kinderen in het bijzonder) en een verhoogd risico op onwelbevinden (zoals depressie of suïcideneiging) is nog controversieel. Het beschikbare wetenschappelijk onderzoek terzake brengt hierover geen uitsluitsel, mede omwille van methodologische beperkingen van de meeste studies en een gebrek aan consensus over de te hanteren definities. In dit doctoraal onderzoek wordt enerzijds een Vlaamse consensus nagestreefd over definities van welbevinden/onwelbevinden en van cognitieve (creatieve) begaafdheid, en van de methodieken en instrumenten om dit bij kinderen en jongeren zo betrouwbaar mogelijk te meten. Anderzijds wordt voor het eerst in Vlaanderen bij een grote groep kinderen (6-jarigen) en adolescenten (12-jarigen) longitudinaal epidemiologisch onderzoek verricht over hun welbevinden in relatie tot hun vaardigheden (cognitief en/of creatief) en schools functioneren. Speciale aandacht gaat hierbij naar beschermende en bedreigende factoren voor het welbevinden van kinderen en jongeren met opvallende cognitieven en/of creatieve vaardigheden. Het onderzoek moet uitmonden in aanbevelingen voor de ontwikkeling van een preventief beleid in de centra voor leerlingenbegeleiding.
Datum:1 nov 2009 →  31 okt 2013
Trefwoorden:Mental health, Wellbeing, School, Cognitive skills, Education, Youth, Prevention
Disciplines:Onderwijscurriculum, Onderwijssystemen, Algemene pedagogische en onderwijswetenschappen, Specialistische studies in het onderwijs, Andere pedagogische en onderwijswetenschappen, Maatschappelijke gezondheidszorg, Gezondheidswetenschappen, Publieke medische diensten, Pediatrie en neonatologie, Verpleegkunde, Psychiatrie en psychotherapie, Andere paramedische wetenschappen, Klinische en counseling psychologie, Andere psychologie en cognitieve wetenschappen