< Terug naar vorige pagina

Project

Detectie en identificatie van sporen van geïmpacteerd projectiel lin terrestrische en extraterrestrische materialen met behulp van relevante spoorelementabundanties en isotopenverhoudingen (FWOTM584)

Het Zonnestelsel vormt een gewelddadige omgeving, waar botsingen tussen planetaire lichamen veelvuldig voor komen. De dynamica van deze botsingen tussen lichamen van verschillende grootte en samenstelling begrijpen documenteert de oorsprong en evolutie van het Zonnestelsel. Zeer kleine chemische signaturen in gesmolten impactkratermateriaal op de Aarde en de Maan karakteriseren de types meteorieten die op deze lichamen zijn ingeslagen. Op een vergelijkbare manier zouden dergelijk contaminaties bewaard in kleine gesmolten fasen in meteorieten licht kunnen werpen op de botsingen die tussen hun moederlichamen in de asteroïdengordel plaatsvonden. Onze onderzoeksgroep staat aan het voorfront in de ontwikkeling van analytische methodes om precies de types meteorieten die impactkraters vormen op Aarde te identificeren. Het is nu de uitdaging om hoge-precisie analytische technieken te ontwikkelen op kleinere stalen en deze toe te passen op de meteorieten en micrometeorieten, die in de omgeving van het Prinses Elisabeth Station in Antarctica werden teruggevonden. Deze aanpak zal leiden tot een beter begrip van de oorsprong van micrometeorieten, die het grootste deel van de extraterrestrische flux naar de Aarde vormen. Enkel de geochemische karakterisering van het volledige spectrum aan extraterrestrisch materiaal (micrometeorieten - meteorieten - impactkrater smelt en ejecta) zal de dynamica van het Zonnestelsel en de evolutie van planetaire lichamen correct weergeven.
Datum:1 okt 2011 →  30 sep 2017
Trefwoorden:Impact crater, Asteroids, Meteorite, Isotope analysis, Platinum group element, Geology, Comets
Disciplines:Milieuwetenschappen en management, Theorie en methodologie van de archeologie, Oceanografie, Evolutiebiologie, Geologie, Fysische geografie en omgevingsgeowetenschappen