Project
Doorgronden van de supramoleculaire structuur van agrovoedingsproducten met Terahertz-spectroscopie
Supramoleculaire complexen zijn belangrijk voor de fysicochemische stabiliteit en de organoleptisch eigenschappen van levensmiddelen. Deze eigenschappen beïnvloeden op hun beurt de populariteit van het product bij de consument. Supramoleculaire structuren zijn het resultaat van verschillende intermoleculaire interacties die samen het complex stabiliseren. Terahertz-spectroscopie is gevoelig aan zulke intermoleculaire interacties, waardoor het potentieel heeft om de supramoleculaire complexen in voeding te karakteriseren. De interactie tussen THz-straling en voedingsproducten is echter nog niet volledig ontrafeld en de toepassingen om supramoleculaire structuren in voeding te bepalen zijn nog in een onderzoeksfase. Daarom zal in dit doctoraatsproject het potentieel van THzspectroscopie voor het doorgronden van de supramoleculaire structuur in voedingsproducten onderzocht worden. Hiervoor zal eerst de interactie tussen THz stralen en levensmiddelen gemodelleerd worden. Vervolgens zullen we via beeldvormingsstrategieën THz beter toepasbaar maken voor het observeren van supramoleculaire structuren en vetpolymorfisme in voeding. Met behulp van chemometrie zal de THz-spectra data gelinkt worden aan fysicochemische en organoleptische voedseleigenschappen. Door combinatie van deze elementen zal het project THz- spectroscopie ontsluiten als nieuwe, snelle, veilige en niet-destructieve methode voor het karakteriseren van supramoleculaire structuren in de voedingsindustrie.