< Terug naar vorige pagina

Project

Een beter inzicht omtrent het effect van sensorische stimulatie versus epidurale stimulatie in ischemische beroerte-knaagdiermodellen bij bewustzijn.

Na een intraveneuze trombolyse komt de doorbloeding van de getroffen regio’s bij de meeste patiënten niet of onvolledig terug tot stand. Gezien het merendeel van de patiënten ook niet in aanmerking komt voor enige therapie, volgt hieruit dat dit de grootste doodsoorzaak blijft bij een beroerte. Extra behandelingsmogelijkheden zijn hiervoor dus noodzakelijk. Een mogelijke aanpak is contralaterale sensorische stimulatie. Bij knaagdieren werd aangetoond dat bij MCAo (occlusie van de middelste cerebrale arterie), snorhaarstimulatie het infarctvolume opmerkelijk deed dalen. Wij veronderstellen dat dit positieve effect van uitgelokte hersenactiviteit een verhoogde perfusie veroorzaakt, en dit volgens tot nu toe ongekende neuro-vasculaire mechanismen. Het transleerbare potentieel van sensorische stimulatie als bijkomende of alleenstaande niet-farmacologische behandeling, maakt verder onderzoek rond deze therapie belangrijk. Ons belangrijkste doel is de translationele problemen aan te pakken door sensorische stimulatie toe te passen op verschillende beroerte-modellen bij knaagdieren bij bewustzijn, hetgene klinisch relevanter zou moeten zijn dan de meeste eerder reeds uitgevoerde studies onder verdoving. Bovendien trachten wij de onderliggende intrinsieke mechanismen en effecten van sensorische stimulatie bij knaagdieren te ontrafelen, met behulp van neurotechnologische methoden zijnde functionele ultrasound imaging (fUSi), multi-electrode array en eveneens MRI beeldvormingstechnieken. Deze aanpak zal toegepast worden om zowel permanente als tijdelijke MCA occlusies te bestuderen, gecombineerd met gedragsexperimenten en immunohistochemische analyse. Het effect van sensorische stimulatie zal tot slot vergeleken worden met technieken als epidurale elektrische corticale stimulatie en optogenetics. Op deze manier kan een beter inzicht tot stand komen over de betrokken hersencircuits en zo ook een beter inzicht in de mechanismen van neuroprotectie bij beroerte.
Datum:1 okt 2018 →  30 sep 2022
Trefwoorden:stroke, neurostimulation, rehabilitation, functional ultrasound imaging, neuroprotection
Disciplines:Neurowetenschappen, Biologische en fysiologische psychologie, Cognitieve wetenschappen en intelligente systemen, Ontwikkelingspsychologie en veroudering