< Terug naar vorige pagina

Project

Emotie differentiatie 2.0: Een onderzoek naar zijn componentiële en dynamische aard

Individuen verschillen van elkaar in de mate waarin zij onderscheid maken in hun emotionele ervaringen, iets wat bekend is als emotionele differentiatie (ED) of emotionele granulariteit. In het afgelopen decennium hebben talloze studies aangetoond dat het kunnen onderscheiden van emoties in verband staat met diverse aspecten van welzijn, zoals lagere niveaus van depressie. Hoewel het belang van emotiedifferentiatie steeds duidelijker is, moeten er twee vitale stappen worden genomen om ED-onderzoek te bevorderen, wat we met het huidige project willen doen.

De eerste kloof in ED onderzoek betreft de precieze inhoud van de term ED. Normaal gesproken wordt het niveau in Ed van een individu bepaald door te onderzoeken hoeveel een persoon onderscheid maakt tussen verschillende termen die emotie uitdrukken. Deze termen weerspiegelen echter alleen wat mensen oppervlakking over hun emotionele ervaring rapporteren. Daarom is de eerste doelstelling van dit project om precies te onderzoeken op welke emotionele componenten mensen vertrouwen wanneer ze onderscheid maken tussen de emoties, wat tot veel nauwkeuriger inzicht zal leiden in wat ED is.

De tweede beperking is dat ED tot nu toe uitsluitend vanuit een eigendomsperspectief is bestudeerd. Er is echter geen dwingende reden om aan te nemen dat ED niet over contexten en tijd zou fluctueren. Zo is het tweede doel van dit project om ED vanuit een persoonlijk perspectief te onderzoeken, door te kijken naar hoe het niveau van de ED vaan een persoon kan fluctueren over de tijd, wat deze schommelingen veroorzaakt en hoe ze relevant zijn voor welzijn.

Datum:1 okt 2017 →  31 aug 2021
Trefwoorden:Emotie differentiatie
Disciplines:Toegepaste psychologie