< Terug naar vorige pagina

Project

ERA-NET Transcan- 2 JTC 2015: 'Combinatie van epigenetische targeting en immuuntherapie in het gevecht tegen kanker (EPICA)' (FWOAL855)

Achtergrond: Epigenetische wijzigingen zijn betrokken bij een verscheidenheid aan aandoeningen waaronder kanker. Zo is modulatie door gebruik te maken van remmers van DNA-methyltransferasen (DNMT) of histon-deacetylasen ontwikkeld en doeltreffend gebleken tegen kanker.
Recent bewijs geeft verder aan dat deze medicijnen immunomodulerende eigenschappen hebben en synergeren met immunotherapie, wat nog een belangrijke doorbraak in kankertherapie vertegenwoordigt. Wij ontwikkelden nieuwe verbindingen die tegelijkertijd de activiteit van de histone methyltransferase G9a en DNMT1 remmen, die een krachtige in vitro- en in vivo-activiteit tonen tegen een groot aantal kankers. Deze remmers bevorderen ook een pro-inflammatoire signature, die antitumorimmuniteit kan bevorderen.
Hypothese: Combinatie van de pas gedefinieerde epigenetische geneesmiddelen met immunotherapeutische strategieën staat voor een nieuwe, gerichte chemo-immunotherapie benadering met synergistische effecten tegen kanker.
Doelstellingen:
1) de moleculaire gebeurtenissen onderzoeken die onderliggend zijn aan de antitumor- en immunomodulerende activiteiten van de nieuw gedefinieerde G9a / DNMT1 dubbele remmer (CM272) in vitro en in vivo in vergelijking met goedgekeurde hypomethyleringsmiddelen.
2) Het ontwikkelen van een nieuwe combinatorische strategie met state-of-the-art immunotherapie die leidde tot een first-in-man klinische studie.
Methoden: Het antitumor-effect van CM272 zal getest worden in muizentumormodellen, alleen of gecombineerd met vaccins, checkpoint remmende antilichamen of adoptieve T-cel therapie. Immuniteitscelonderdelen (effector-T-cellen, Treg-cellen en antigen-presenterende cellen) worden onderzocht in de loop van de behandeling en tumor debulking op gesorteerde populaties door middel van genuitdrukkingsanalyse, flowcytometrie en functionele assays.
Verwachte resultaten en mogelijke impact: Preklinische gegevens zullen helpen bij het verhelderen van antitumor- en immunomodulerende effecten van het nieuw ontworpen dubbel epigenetisch geneesmiddel en kunnen nieuwe combinatoriële strategieën die geschikt zijn voor klinische toepassing definiëren. De werkzaamheid en veiligheid zullen worden bepaald om een ​​first-in-man-klinische studie te ontwerpen.
Datum:6 mrt 2017 →  5 mrt 2020
Trefwoorden:cancer, Immunotherapy
Disciplines:Dierlijke morfologie, anatomie en fysiologie