< Terug naar vorige pagina

Project

EU-bonuskrediet type B2b voor EU project: VECTOR (OZR2439)

Glasvezelnetwerken kunnen weldra veel sneller en goedkoper worden geïnstalleerd dankzij het nieuwe aansluitingssysteem ontwikkeld door het VECTOR initiatief. VECTOR staat voor 'Versatile Easy installable Connector implementing new Technologies for accelerated fiber Optic network Roll-outs in Europe'. Dit project werd opgestart als samenwerking tussen Europese universiteiten en de telecomindustrie.

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) is hierin verantwoordelijk voor het ontwerp, de fabricage en de karakterisering van minuscule micro-optische elementen die degelijke en ultranauwkeurige aansluitingen moeten verzekeren tussen optische vezels. De universiteit doet daarvoor beroep op de hightech micro-fotonische laboratoria van het Brussels Photonics Team B-PHOT. De VUB is ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de website van het VECTOR-project, en heeft Prof. Francis Berghmans als woordvoerder en projectleider voor haar bijdrage aan het project.

Snelle internetaansluitingen zijn alleen mogelijk als men toegang heeft tot communicatieverbindingen op basis van optische vezels. Om de signalen in zulke netwerken te verdelen, moeten optische vezels met elkaar worden verbonden - bij voorkeur met behulp van configuraties die achteraf nog kunnen worden gewijzigd. De installatie van aansluitingen op zulke kleine optische glasvezels vereist tegenwoordig nog de inzet van uitermate gespecialiseerd personeel en een hele reeks specifieke gereedschappen. Bovendien blijkt het in de praktijk omwille van stof en vuil op het terrein bijna onmogelijk om dezelfde kwaliteit te halen als bij installaties in een fabrieks- of laboratoriumomgeving. VECTOR stelt echter een aansluitsysteem in het vooruitzicht dat 'fabrieksprestaties' garandeert bij installatie op het terrein.

VECTOR maakt gebruik van de recentste ontwikkelingen op het vlak van warmtekrimpmaterialen, textielen, hightech gels, microfabricage en micromechanische uitlijnsystemen om optische aansluitingen met superieure specificaties te verkrijgen. Intussen hebben partners uit geheel Europa de handen ineengeslagen om de projectdoelstellingen te halen. Het project wordt gefinancierd door het Zevende Kaderprogramma van de Europese Unie (FP7) en wordt gecoördineerd door TE Connectivity (via zijn Belgische entiteit Tyco Electronics Raychem BVBA). VECTOR wordt ook stevig ondersteund door DEMCON Advanced Mechatronics BV (Nederland), Celoplás - Plásticos para a Indústria SA (Portugal), de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent (België), Telecom Italia S.p.A. (Italië) en Telekom Deutschland GmbH (Duitsland).



Datum:1 jan 2013 →  31 dec 2014
Trefwoorden:Holography, Non-Linear Optics, Photonics, Optival Instrumentation, Optical Computing, Semiconductor Technology, Optical Switches And Modulators, Optical Fibre Sensors, Optical Measurements, Optical Materials, Optical Interconnects, Optical Instrumentation, Vcsels, Micro-Optics, Opto-Electronic Devices, Plastic Photonics
Disciplines:Fysica, Wiskunde en statistiek, Elektrotechniek en elektronica