< Terug naar vorige pagina

Project

Evalueren en verbeteren van hippocampale patroonseparatie, detectie van bedreiging en angstgeneralisatie in getraumatiseerde volwassenen met aerobe lichaamsbeweging

Psychiatrische aandoeningen zijn complexe aandoeningen gelegen op de interactie tussen genen, hersenen en omgeving. Trauma in de kindertijd (CT) is de belangrijkste risico factor voor de ontwikkeling van psychiatrische aandoeningen als volwassene, maar de mechanismes hoe CT leidt tot psychopathologie zijn nog niet goed begrepen. CT leidt tot een combinatie van psychiatrische symptomen zoals angst, depressie en psychose. Op een neurobiologisch vlak leidt CT tot veranderingen in de structuur en functie van de hippocampus en amygdala. Deze functies bestaan onder andere uit patroonseparatie (het discrimineren van gelijkaardige informatie) and aldus kan dit leiden tot angstgeneralisatie en verhoogde perceptie van dreiging. 

Dit project heeft zich als doel gesteld om deze neurobiologische en psychologische mechanismes te onderzoeken door gebruik van fMRI, leertaken over angstgeneralisatie, virtual reality paradigma's and vragenlijsten. We wensen te onderzoeken of deze veranderingen specifiek zijn voor patiënten met CT en niet (of in mindere mate) bij patiënten zonder CT.
Om dit te bereiken gaan we drie groepen van 50 participanten includeren: een CT groep met (sub)klinische symptomen, een groep met (sub)klinische symptomen zonder CT en een gezonde controlegroep (geen CT en geen symptomen). We gaan deze drie groepen vergelijken op de bovenstaande taken.

Als dit bevestigd zou worden, zou dit leiden tot belangrijke nieuwe inzichten in de ontwikkeling van psychiatrische symptomen tijdens de jongvolwassenheid en ons helpen om nieuwe behandelingsmogelijkheden te ontwikkelen.

Datum:1 feb 2019 →  Heden
Trefwoorden:childhood trauma, psychopathology, pattern separation
Disciplines:Cognitieve neurowetenschappen, Ontwikkelingsneurowetenschappen, Biologische psychiatrie
Project type:PhD project