< Terug naar vorige pagina

Project

Fysische activiteit bij chronisch longlijden

Fysieke fitheid en fysieke activiteit zijn twee belangrijke concepten voor een goede gezondheid in zowel de gezonde populatie als in patiënten met chronische longaandoeningen. In deze laatste groep is fysieke activiteit gerelateerd aan morbiditeit en mortaliteit.

De laatste jaren is er veel inzicht verworven in het fysieke activiteitspatroon in patiënten met COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease), alsook in de gevolgen van een lage fysieke activiteit in deze groep en interventies om de activiteit bij patiënten met COPD te verhogen. In patiënten met interstitieel longlijden (ILD) en patiënten na longtransplantatie (LTX) is er weinig geweten over hun fysieke activiteit, de gevolgen ervan en interventies om de fysieke activiteit te verhogen. De specifieke fysiologische beperking in beide patiëntengroepen (afwijkingen in gasuitwisseling in patiënten met ILD en spierdysfuncties in zowel patiënten met ILD als patiënten na LTX) maakt het moeilijk om de bevindingen van de COPD onderzoeken te extrapoleren. Daarom zal in dit project nagegaan worden of er gelijkenissen bestaan in het fysieke activiteitspatroon van patiënten met COPD en ILD. Onze onderzoeksgroep bewees al positieve effecten voor een verhoogde fysieke activiteit in patiënten met COPD door het toepassen van een telecoaching programma. Dit telecoaching programma wordt voor 3 maanden toegepast bij patiënten met ILD en voor 1 jaar bij patiënten na LTX.

Patiënten met COPD die net een exacerbatie hebben doorgemaakt vertonen ook een verminderde fysieke activiteit en een verlies aan spierfunctie en uithouding. Daardoor kunnen ze moeilijk deelnemen aan klassieke outpatient revalidatieprogramma’s. In dit project zullen we daarom een oefenprogramma voor thuis ontwikkelen dat onder supervisie van een eerstelijnskinesitherapeut zal worden uitgevoerd met als doel het verhogen en/of behouden van de spierfunctie en de uithouding. Dit kan een belangrijke factor zijn in het herwinnen van de dagelijkse fysieke activiteit na de exacerbatie. 

Dit doctoraatsproject heeft als doel om 1) inzicht te verwerven in het fysieke activiteitspatroon bij patiënten met ILD en dit te vergelijken met patiënten met COPD en gezonde subjecten; 2) een effectief telecoaching programma te ontwikkelen om de fysieke activiteit te verhogen in patiënten met ILD en patiënten na LTX; 3) een haalbaar trainingsprogramma te ontwikkelen voor patiënten met COPD na een exacerbatie, met als doel de dagelijkse fysieke activiteit te herwinnen.

Datum:1 jan 2020 →  Heden
Trefwoorden:Respiratory Rehabilitation
Disciplines:Respiratoire geneeskunde, Fysiotherapie, Revalidatie
Project type:PhD project