< Terug naar vorige pagina

Project

Gevolgen van beleid inzake lerarenloopbanen

Dit onderzoek bekijkt hoe de werkomgeving van leraren zich verhoudt tot de resultaten van leerlingen in een breed scala van schoolsystemen. Daarbij levert het relevante input voor beleidsrichtlijnen op dit gebied. Eerder bewijs toont aan dat leraren een verschil kunnen maken als het gaat om de onderwijsresultaten van studenten, hoewel het onduidelijk is welke specifieke kenmerken en mechanismen van invloed zijn op de prestaties van studenten en niet-academische resultaten. De huidige studie suggereert dat het belangrijk is om de rol van de school als werkomgeving van leraren te benadrukken om de verschillende variabelenreeksen te begrijpen die de resultaten van leerlingen beïnvloeden. Om dit te doen, maakt het gebruik van het model van taakvereisten en middelen - ontwikkeld om het welzijn van werknemers uit te leggen - en breidt het de implicaties ervan uit naar de prestaties van leraren. Op deze manier overbrugt dit onderzoek een belangrijke kloof in de literatuur, en dat is hoe het lerarenbeleid zich verhoudt tot de onderwijsresultaten van studenten.

Erkennend dat de banden tussen het lerarenbeleid en de resultaten van studenten distaal zijn, wordt het onderzoeksprobleem in twee stappen geanalyseerd. Eerst kijk ik naar de associaties tussen de werkomgeving van leraren en de tevredenheid en verwachtingen van leraren om door te gaan met lesgeven op basis van TALIS 2018-gegevens. Met behulp van Latent Class Analysis verken ik typologieën van scholen volgens de eisen en middelen van leerkrachten. In een tweede stap test ik de relaties tussen de werkomgeving van leraren en de resultaten van studenten op basis van TIMSS 2015-gegevens. Directe en indirecte associaties tussen de jobeisen en middelen van leraren en de prestaties en motivatie van studenten worden geanalyseerd door middel van structurele vergelijkingsmodellen op meerdere niveaus. 

Dit onderzoek draagt bij aan de groeiende discussie over lerarenbeleid met een nieuw inzicht dat de relevantie van de werkomgeving benadrukt, samen met nieuw bewijs uit meer dan 40 landen. De vergelijkende benadering verrijkt een discussie die tot nu toe vooral werd gevoerd met input uit ontwikkelde landen.

Datum:1 aug 2018 →  1 aug 2022
Trefwoorden:Teacher workforce policies, Educational policies, Educational quality, Teachers' work environment
Disciplines:Onderwijscurriculum, Onderwijssystemen, Algemene pedagogische en onderwijswetenschappen, Specialistische studies in het onderwijs, Andere pedagogische en onderwijswetenschappen
Project type:PhD project