< Terug naar vorige pagina

Project

Heelt de tijd alle wonden? Voorspellen van acute en lange-termijn schade in bloedvaten

 Een arts wil genezen. Jammer genoeg is mechanische overbelasting van omliggende weefsels een veelvoorkomend probleem tijdens chirurgische ingrepen. Dit kan leiden tot acute schade, maar kan ook groei- en remodelleerprocessen in gang zetten die een heringreep noodzakelijk maken. Om het aantal complicaties na een cardiovasculaire ingreep te verminderen, richt onderzoek zich meer en meer op het vermijden van intra-operatieve trauma door middel van minder invasieve technieken en het ontwerpen van betere instrumenten. De effectiviteit van deze technieken en instrumenten zijn gerelateerd aan de kennis van de onderliggende schademechanismes van cardiovasculaire weefsels en hoe deze kennis kan omgezet worden in een objectief ontwerp-criterium. 
Het doel van dit project bestaat erin om een wiskundige voorstelling van een bloedvat te maken met een ongeziene microstructurele en mechanobiologische nauwkeurigheid en detail. Deze voorstelling kan gebruikt worden om chirurgische ingrepen virtueel te testen en te optimaliseren, zoals bijvoorbeeld ballon angioplastie (uitgewerkt in dit project), om zo acute en lange-termijn-schade drastisch te verminderen. Dit vereist een combinatie van klinische en dierlijke weefsel collectie, geavanceerde microstructurele analyse, multiaxiale mechanische testprocedures en niet-lineaire numerieke modellering, dat zal worden uitgevoerd door een uniek consortium van internationale experts in elk van deze domeinen.

Datum:1 apr 2020 →  31 dec 2023
Trefwoorden:arterial biomechanics, long-term damage remodeling, microstructurally and mechanobiologically motivated material modelling
Disciplines:Weefsel- en orgaanbiomechanica, Vasculaire ziekten