< Terug naar vorige pagina

Project

Het effect van inspiratoire spiervermoeidheid op proprioceptieve posturale controle in personen met aspecifieke recidiverende lagerugpijn.

Lagerugpijn (LRP) vormt een belangrijk medisch en socio-economisch probleem. Behandelingsinterventies blijven vaak zonder succes, omdat de onderliggende mechanismen van aspecifieke recidiverende LRP nog steeds voor een groot deel onbekend zijn. De aanleiding van dit project is in hoofdzaak inzicht te krijgen in de onderliggende mechanismen van posturale controle om zo meer specifiek evaluatie- en behandelingsconcepten te optimaliseren voor bijvoorbeeld LRP.   Veranderingen in (posturale) motorische controle enerzijds en rugspiervermoeidheid anderzijds liggen vaak aan de basis van het ontstaan en in stand houden van LRP. Hiernaastwerd recentelijk aangetoond dat ademhalingsproblematiek vaak gerelateerd kan worden aan LRP. Bovendien werd recent onderzocht dat het diafragma, tevens een belangrijke ademhalingsspier, een belangrijke functie zou spelen in de stabiliteit van de wervelkolom.  Dit doctoraatsproject is een onderdeel van een groter F.W.O. onderzoeksproject (G.0674.09) en omvat 3 fasen. In Fase 1 wordt het inspiratoire spiervermoeidheidsprotocol gevalideerd. In Fase 2 gaan we eerst na of personen met aspecifieke recidiverende LRP een verhoogde inspiratoire spiervermoeidheid vertonen. Vervolgens onderzoeken we of inspiratoire spiervermoeidheid een negatiefeffect heeft op proprioceptieve posturale controle. Tenslotte wordt in Fase 3 een gerandomiseerde dubbelgeblindeerde placebogecontroleerde studie opgezet. De hypothese is dat specifieke inspiratoire spiertraining een verbetering geeft in proprioceptieve posturale controle, en zo een positief effect heeft op aspecifieke recidiverende LRP.
Datum:1 okt 2008 →  30 sep 2013
Trefwoorden:Low back pain, Muscles vibration, Inspiratory muscles fatigue, Proprioceptive postural control strategy, Postural stability, Sensory reweighting
Disciplines:Orthopedie, Humane bewegings- en sportwetenschappen, Revalidatiewetenschappen, Respiratoire geneeskunde
Project type:PhD project