< Terug naar vorige pagina

Project

Integratie van een 'material science', enginomics en kinetische benadering om veroudering, procesvoering en vertering van peulvruchten te begrijpen

Het centrale doel van dit project bestaat erin om de biofysische en biochemische mechanismen die aan de basis liggen van veroudering bij peulvruchten tijdens bewaring op te helderen. Daarnaast willen wij blootleggen hoe deze veroudering zich vertaalt in consequenties voor procesvoering, dit zowel op het niveau van moleculaire veranderingen als op het niveau van geassocieerde sensorische en nutritionele functionaliteiten van een peulvruchtgebaseerd levensmiddel. Om dit centrale doel te kunnen bereiken, stellen wij een ‘material science’ benadering voor die wij zullen integreren met een ‘enginomics’ en kinetische methodologie om de bestaande alsook in dit project gegenereerde hypothesen omtrent veroudering van peulvruchten en hun procesvoering te evalueren/formuleren. Het resulterende inzicht van dit project zal leiden tot: (i) identificatie van adequate bewaringscondities van peulvruchten; (ii) ontwikkeling van peulvruchtgebaseerde levensmiddelen en het potentieel van procesvoering in dezer; (iii) ontwikkeling van peulvruchtgebaseerde levensmiddelen met specifieke gezondheidsbevorderende eigenschappen(6-8); en (iv) opstellen van teeltprogramma’s die toelaten nieuwe peulvruchtvariëteiten te bekomen die niet alleen voldoen aan duurzaamheidscriteria in het kader van de landbouw en milieu, maar ook over specifieke productkwaliteiteigenschappen beschikken, gaande van sensorische eigenschappen tot aan digestie.
Datum:1 okt 2018 →  30 sep 2022
Trefwoorden:legume aging, food processing, glass transition phenomena, food digestion, process-structure-function relations, food structure, food quality, kinetics, fingerprinting
Disciplines:Microbiologie, Systeembiologie, Laboratoriumgeneeskunde, Andere chemie, Voeding en dieetkunde, Productie van landbouwdieren, Levensmiddelenwetenschappen en (bio)technologie, Engineering van biomaterialen, Biologische systeemtechnologie, Biomateriaal engineering, Biomechanische ingenieurswetenschappen, Andere (bio)medische ingenieurswetenschappen, Milieu ingenieurswetenschappen en biotechnologie, Industriële biotechnologie, Andere biotechnologie, bio-en biosysteem ingenieurswetenschappen