< Terug naar vorige pagina

Project

Integratie van monitoring in het nominatieproces van serieel Transnationaal Cultureel Werelderfgoed gebruik makend van geografische content management systemen: Gevalstudie de Zijdenroutes.

Serieel Transnationaal Cultureel werelderfgoednominaties omvatten bestanddelen (meerdere afzonderlijke elementen), die alsdan wel of niet aaneengekoppeld zijn in twee of meer landen. Al dusdanig vormen ze een uitgelezen kans voor landen om samen te werken en ervaringen te delen onder een gemeenschappelijke Uitzonderlijke Universele Waarde (OUV). Een manier om deze sites goed te beschermen en te beheren is een systematische monitoring van veranderingen met betrekking tot erfgoedwaarden en -kenmerken, en hier is erfgoeddocumentatie de eerste belangrijke stap naar effectieve monitoring. Een dergelijke systematische monitoring is echter geen onderdeel van het nominatieproces van werelderfgoed. De specifieke kenmerken van deze sites genereren nieuwe uitdagingen voor hun documentatie en beheer. In tegenstelling tot individuele sites, zijn data en stakeholders betrokken bij serieel Transnationaal Werelderfgoed sites vaak heel uitgebreid en complex. Problemen beginnen wanneer de basisinformatie die moet worden gedeeld, niet betrouwbaar of onvolledig is of wanneer er een gebrek is aan expertise van de lokale stakeholders als het gaat om adequate strategieën voor informatiebeheer. In dergelijke gevallen kan het nuttig zijn om geavanceerde maar eenvoudig te gebruikende informatie- en content management systemen toe te passen die grote hoeveelheden geospatiale gegevens aankunnen.

Dit doctoraatsproefschrift focust op de integratie van monitoring in het nominatieproces van serieel Transnationaal Cultureel Werelderfgoed gebruik makend van geografische content management systemen (GeoCMS). Een conceptueel framework is ontwikkeld ter versterking van de monitoring van serieel Transnationaal Werelderfgoed volgens het idee van preventieve conservatie. Digitale technologie in verband met de juiste methoden en capaciteitsopbouw, biedt een nieuwe oplossing voor landen om grote hoeveelheden informatie op een transnationaal niveau te beheren. Het voorgestelde framework is een cyclische aanpak die de drie pijlers van de OUV bevat, als onderdeel van de vereisten van de nominatie van werelderfgoed. Dit framework past een op waarden gebaseerde benadering (values-based approach) toe en integreert risicobeoordeling in het proces van werelderfgoedbeheer. Kenmerken die zijn ingebed in het culturele erfgoed worden geïdentificeerd om significantie te beoordelen, middelen te prioriteren en weloverwogen beslissingen te nemen. Het Nara Grid en aanvullende bijdragen van een multidisciplinaire en transorganisatorische, bredere groep van stakeholders ("wie") worden toegepast op het serieel transnationaal werelderfgoed en de bestanddelen om de erfgoedwaarden ("waarom") systematisch te beoordelen en erfgoedattributen te identificeren ("wat"). Dit leidt tot de kwestie van hoe om te gaan met verandering, en voorbeelden die hier worden gegeven met betrekking tot een juiste afbakening van grenzen en bufferzones en het vaststellen van een regelgevingskader op verschillende managementniveaus tonen een mogelijke vooruitgang.

Datastandaarden en methoden voor documentatie, nominatie en monitoring voor serieel transnationaal werelderfgoed worden ontwikkeld om het monitoringsysteem te ondersteunen. Tegelijkertijd worden deze methoden ondersteund door een sterke component van capaciteitsopbouw. Ze versterken de bestaande richtlijnen en praktijken inzake dataverzameling van de deelnemende landen door methodieken voor preventieve conservatie te verbeteren. Een datamodel voor de opbouw van een monitoringtool wordt ontwikkeld en geïmplementeerd als een GeoCMS. Het zet de onderbouw en framework voor baselinemonitoring en het nominatiedossier wordt verzameld als het eerste record. De GeoCMS helpt bij het compileren, opslaan, beheren en delen van informatie tijdens de voorbereiding van het nominatiedossier en de monitoring, terwijl het tegelijkertijd de mogelijkheden van een geografisch informatiesysteem ("waar") gebruikt. Het GeoCMS is getest en gevalideerd met de case study van Silk Roads in Centraal-Azië. Het GeoCMS, Silk Roads Cultural Heritage Resource Information System (Silk Roads CHRIS), is ontwikkeld met input van de stakeholders door gebruiken van een User-Centered Design (UCD) aanpak. Capaciteitsopbouw lijkt een onafscheidbare partner voor systeemontwikkeling.

Resultaten tonen aan dat de integratie van een values-based risicobeheeraanpak in een managementsysteem zorgt voor een meer accurate en vroegere detectie van de symptomen van schade aan het erfgoed. Hoewel erfgoedsites altijd "in gevaar" zijn, d.w.z. bedreigd door natuurlijke en antropogene factoren, kan een goed geïnformeerd risicobeheersplan samen met behoorlijk bewustzijn de impact van dergelijke factoren sterk verminderen. Het gebruik van een GeoCMS vergemakkelijkt de implementatie van risicobeoordeling voor seriële transnationale werelderfgoedeigenschappen door het standaardiseren van de informatie, evenals van het monitoringproces met gebruikelijke technieken in teledetectie zoals satellietbeelden. De Silk Roads CHRIS is met succes geïmplementeerd en gevalideerd om de Silk Roads seriële transnationale Werelderfgoed-nominatie dossier in te dienen en door te gaan met verdere monitoring. Het systeem werd effectief gebruikt als hulpmiddel om de Centraal-Aziatische landen te ondersteunen bij de voorbereiding van twee nominatiedossiers. De onderliggende methodologieën ondersteunen het grote aantal stakeholders bij hun inspanningen om de waarden van hun gedeelde culturele erfgoed te behouden, om de informatie gezamenlijk te begrijpen en te vertrouwen, om professionals op te leiden, om de wetenschappelijke kennis te vergroten en, ten slotte, om het nominatiedossier van het Werelderfgoed te produceren.

Datum:19 apr 2010 →  26 jan 2018
Trefwoorden:Central Asia, Cultural Heritage, Geospatial Content Management Systems, Heritage Documentation, Serial Transnational World Heritage
Disciplines:Keramische en glasmaterialen, Materialenwetenschappen en -techniek, Halfgeleidermaterialen, Andere materiaaltechnologie
Project type:PhD project