< Terug naar vorige pagina

Project

Interdisciplinaire studie van (student) leren in een planetarium.

Een bezoek aan een planetarium is een onderdompeling in de fascinerende wereld van de sterrenkunde. De projectie op een dome biedt boeiende visualisatiemogelijkheden en de shows spelen in op de natuurlijke verwondering van het publiek. Het effect van die voorstellingen op het leren van belangrijke concepten in de sterrenkunde is echter veel minder duidelijk. Met dit FED-tWIN profiel willen we meer inzicht verwerven in de mogelijkheden van een planetarium en willen we onderzoeken op welke manier de visualisaties best ingezet worden om het leereffect te vergroten. We zullen daarbij in eerste instantie kijken naar activiteiten voor leerlingen, maar ook naar de rol van leraren en de plaats van een planetariumbezoek in het curriculum. Ons multidisciplinair team wil met deze samenwerking tussen KU Leuven en de Koninklijke Sterrenwacht van België inspelen op de internationale trend waarin Astronomy Education Research volop in ontwikkeling is.

Het uiteindelijke doel is om een internationaal erkend expertisecentrum te ontwikkelen voor het leren en onderwijzen van astronomie en astrofysica voor verschillende soorten publiek en verschillende leeftijdsgroepen.

Datum:1 jan 2021  →  Heden
Trefwoorden:vakdidactiek fysica/sterrenkunde, Planetarium
Disciplines:Astronomie en astrofysica, Curriculum en pedagogiek van wetenschappen, technologie en ingenieurswetenschappen , Secundair onderwijs, Didactiek van schoolvakken, Informeel leren