< Terug naar vorige pagina

Project

Master protocol methodologisch farmacometrisch onderzoek

Achtergrond en grondgedachte: Farmacometrische modellering en simulatie (M&S) worden steeds vaker gebruikt om de relatie tussen geneesmiddelendosering, -blootstelling en therapeutische respons te karakteriseren, begrijpen en voorspellen. Bijgevolg is model-geïnformeerde geneesmiddelenontwikkeling (model-informed drug development; MIDD) een gevestigde waarde geworden om een kostenefficiënte ontwikkeling van geneesmiddelen te faciliteren. Dosering op populatieniveau (i.e., dezelfde dosis voor elke patiënt) is de verkozen doseringsstrategie, gevolgd door dosering op groepsniveau (e.g. aanpassingen op basis van lichaamsgewicht of nierfunctie) wanneer één dosering niet geschikt is voor alle patiënten. Als het niet mogelijk is om een veilige en effectieve dosering op populatie- of groepsniveau in te stellen, dan is precisiedosering op individueel niveau de enige resterende optie. Dosering op individueel niveau kan gedaan worden op basis van individuele patiëntgegevens die zijn verzameld via therapeutische geneesmiddelopvolging (therapeutic drug monitoring; TDM) of biomerkeropvolging. Softwaretools voor Bayesiaanse voorspellingsmodel-geïnformeerde precisiedosering (model-informed precision dosing; MIPD) zijn beschikbaar voor de ondersteuning van dosering op individueel patiëntniveau.

De farmacometrie-toolkit omvat theoretische, wiskundige/statistische M&S-strategieën om MIDD en MIPD te faciliteren. Hoewel innovatie in de ontwikkeling van farmacometrische methoden lijkt te stagneren en de toolkit misschien verzadigd lijkt, zijn niet alle onderzoeksvragen over farmacometrie beantwoord.

Doelstelling: Het uitvoeren van verkennend methodologisch farmacometrisch onderzoek, met als doel de farmacometrie-toolkit uit te breiden met opties voor modelbouw/evaluatie/simulatie, en zo een basis te leggen voor de verdere groei van farmacometrische modellering en simulatiebenaderingen om antwoorden op de momenteel onbeantwoorde vragen met betrekking tot veiligheid en werkzaamheid, doseringsstrategie, en studieontwerp en -interpretatie te faciliteren. 

Onderzoekshypothese: Een flexibele toolkit voor het ontwikkelen van farmacometrische modellen met adequate beschrijvende en voorspellende kenmerken zal een efficiëntere geneesmiddeldosering faciliteren. 

Studieopzet: Dit masterprotocol omvat een continu veranderende batterij van verkennende, methodologische (toepassingsgerichte) farmacometriestudies. Het protocol dient als een gemeenschappelijk 'screeningplatform' voor farmacometrische methodologie. Aangezien farmacometrie datagedreven onderzoek is (‘top-down’), is de beschikbaarheid van een grote, heterogene bibliotheek van klinische en niet-klinische gegevens een basisvereiste om het methodologisch onderzoek mogelijk te maken. De data zijn dus een middel, terwijl methodeontwikkeling het doel is. Gegevens zullen retrospectief worden verzameld uit andere studies. 

Studieprocedures: Dit is een verkennende, monocentrische studie aan de KU Leuven. 

Gegevensverwerking: Gegevens worden gecodeerd voordat ze worden gedeeld voor verkennende methodologische farmacometrische analyses. Gegevensbestanden worden opgeslagen op de beveiligde servers van de KU Leuven met een kopie op een lokale computer.

Datum:1 okt 2021 →  Heden
Trefwoorden:Farmacometrie
Disciplines:Klinische farmacie